1 av 8
- Foto: TT/TT-collage
2 av 8
- Foto: Petr David Josek
3 av 8
- Foto: Markus Schreiber
4 av 8
- Foto: Petr David Josek
5 av 8
- Foto: Friso Gentsch
6 av 8
- Foto: Petr David Josek
7 av 8
- Foto: Elaine Thompson
8 av 8
- Foto: Ap

​Elefanter kan inte hoppa – här är förklaringen på varför

Elefanter är ett av de mesta fantastiska djuren som finns, men trots all sin awesomeness kan de tyvärr inte hoppa.


Elefanter är awesome på en massa olika sätt: de har sjukt bra luktsinne, de är nästan immuna mot cancer och de är galet smarta. Men som de flesta andra djur har de en akilleshäl: de kan inte hoppa. Detta skriver sajten Live Science om.

Och faktum är att förklaringen ligger i just hälen och de nedre delarna av benen. För att kunna hoppa krävs det att man är flexibel, vristspänstig och har ordentligt med muskler runt smalbenen.

Elefanter saknar detta, och därför kan de heller inte hoppa. Detta är resultatet av en studie som gjorts på Royal Veterinary College i London.

I studien kollade man även på hur det ser ut när elefanter springer. En elefant kan springa i ungefär 24 kilometer i timmen, men den måste alltid ha minst en fot i marken.

En förklaring till varför elefanter inte har behövt lära sig att hoppa kan vara att djur för det mesta hoppar för att undkomma faror. Men då elefanter tack vare sin storlek inte har några naturliga fiender har de heller aldrig behövt hoppa.

Och det kanske är tur, för om en elefant skulle få för sig att hoppa är risken stor att de skulle bryta benen och höfterna.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Gillar du elefanter?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Stopp för fler hotell i Amsterdam

Biskop förlåter misstänkt i knivdåd

1 timme sedan
Den assyriske biskop som knivhöggs vid ett dåd i en kyrka i västra Sydney tidigare i veckan meddelar att han förlåter den som attackerade honom.

Explosion i Trelleborg

1 timme sedan
Någon form av explosion har skett vid en bostadsföretags lokal i ett bostadsområde i östra Trelleborg. Det hela utreds som misstänkt allmänfarlig ödeläggelse, skriver polisen på sin hemsida.

Trelleborg: Polisen rapporterar om detonation

2 timmar sedan
"Flera polispatruller beordrades till Syster Jennys Väg i Trelleborg med anledning av en sprängning/detonation.", skriver polisen på sin hemsida.

Avblåst strejkhot – men kan ändå påverka

3 timmar sedan
Det blir inget av fackförbundet Kommunals varslade strejk på torsdagen – men flera verksamheter kommer ändå att påverkas, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Styrande partiet vinner i Kroatien

3 timmar sedan
Det styrande konservativa partiet HDZ med premiärminister Andrej Plenkovic i spetsen vinner parlamentsvalet i Kroatien.