Gollum, från "Sagan om ringen".
Gollum, från "Sagan om ringen". - Foto: TT

Varningen: Domedagsberget från Sagan om ringen kan få ett utbrott

Säkerhetsnivån uppges nu vara på "Förhöjd nivå" och både naturälskare och Tolkien-fans uppmanas att hålla sig borta och inte lajva i området.


Vulkanen Ruapehu, känd som Mount Doom eller Domedagsberget i Mordor i Sagan om ringen-filmerna, har sedan filmernas premiär varit ett populärt turistmål på Nya Zeeland.

SVT uppger att myndigheterna noterat en höjning av temperaturen i de vulkaniska områdena och man misstänker därför att vulkanen nu kan få ett utbrott. Det har inte hänt på tio år.

Säkerhetsnivån uppges nu vara på "Förhöjd nivå" och både naturälskare och Tolkien-fans uppmanas att hålla sig borta och inte lajva i området.

/
/
/
/
Kommer du ställa in ditt lajvande på Mount Doom nu?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Fortsatt kraftigt snöfall och vind

Nordea: Räntesänkning först efter sommaren

Riksbanken har högst troligtvis höjt klart. Någon räntesänkning är dock inte aktuell förrän efter sommaren 2024. Den bedömningen gör Nordea i en uppdaterad boränteprognos.

De mördades 1989 – nu kan domen rivas upp

Dubbelmordet på två svenska turister i Nya Zeeland för nästan 35 år sedan ska prövas i rätten igen. Mannen som suttit dömd kan frias helt.

Sundsvall: Polisen rapporterar om trafikkontroll

"Bosvedjan, polisen kontrollerar nykterhet i trafiken", skriver polisen på sin hemsida.

FI ser risker hos kommersiella fastighetsbolag

1 timme sedan
Kommersiella fastighetsbolag med hög skuldsättning är fortsatt utsatta om räntorna skulle ligga kvar på höga nivåer. Det konstaterar Finansinspektionen (FI) i årets andra stabilitetsrapport.

Förlängd häktning för WSJ-reporter i Ryssland

1 timme sedan
Den fängslade Wall Street Journal-reportern Evan Gershkovich kommer att hållas fortsatt frihetsberövad till den 30 januari 2024, enligt ett beslut från en domstol i Moskva. Den två månader långa förlängningen följer på en tidigare förlängning på tre månader som beslutades om i augusti.