Forskare har sett att primaters hjärnor är superbra på att anpassa sig.
1 av 3
Forskare har sett att primaters hjärnor är superbra på att anpassa sig. - Foto: TT/Pixabay
Experimentet utfördes på makaker, som är en liten primat.
2 av 3
Experimentet utfördes på makaker, som är en liten primat. - Foto: Pixabay
Eftersom vi bara är stora primater, så gäller resultatet även oss.
3 av 3
Eftersom vi bara är stora primater, så gäller resultatet även oss. - Foto: Christine Olsson / Christine Olsson/TT

Därför klarar din hjärna nästan vad som helst

Forskare jämförde en apa med en dator. Resultatet är goda nyheter för dig.


Den mänskliga hjärnan är otroligt komplex, men nu har forskare kommit ett litet steg närmare att verkligen förstå vad som pågår där uppe. En ny studie, som finns i tidskriften PLOS, tittar på hur det kommer sig att primater är så bra att tackla nya uppgifter. Eftersom människan är den största och bästa primaten så är det här forskning som direkt rör oss.

För att testa det här skapade forskarna en dator som hade en väldigt stor anpassningsförmåga. De jämförde sen datorn med hjärnan hos en makak och såg otroliga likheter. På samma sätt som datorn kunde anpassa sig till nya situationer, så anpassade sig den lilla primatens hjärna.

Anledningen är att hjärnan innehåller celler som inte bara har en uppgift. De kan istället göra olika saker, och därför kan hjärnan anpassa sig mycket och snabbt. De är särskilt vanliga i prefrontala cortex, den del av pannloben som hanterar såna bra saker som lärande.

Eftersom din hjärna har de här supercellerna så kan den alltså anpassa sig till nästa vilken situation som helst. Rätt skönt att veta när du känner att du inte riktigt har koll.

Din hjärna är bra, men fåglars är faktiskt ännu bättre. Men å andra sidan hjälper tekniken till där hjärnan inte riktigt hjälper till.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Klarar din hjärna allt?
Tack för din röst!