Lördag 28 Maj
Stockholm

Professorn: Bättre att vara tjock än att städa mycket

Agnes Wold är professorn som inte är rädd att säga vad hon tycker.
1 av 3
Agnes Wold är professorn som inte är rädd att säga vad hon tycker. Foto: TT Montage
Nu går hon emot alla folkhälsoexperter.
2 av 3
Nu går hon emot alla folkhälsoexperter. Foto: Per Larsson / Per Larsson / TT
Fetma är inte alls det största hotet mot folkhälsan, menar Wold.
3 av 3
Fetma är inte alls det största hotet mot folkhälsan, menar Wold. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Professorn tycker att de är mycket bättre att vara lite tjock än att städa mycket.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Hon har aldrig varit rädd för att vara kontroversiell, men nu sätter professor Agnes Wold ner foten ordentligt. Det senaste utspelet kommer i en krönika i Fokus, och nu är hela läkarvetenskapen hennes mål.

Vi bombarderas med information om att övervikt är farligt, och uppmanas ständigt att gå ner i vikt för vår hälsas skull. Wold går däremot strömmen och säger att mycket pekar på att det inte är särskilt farligt att vara lite mysigt rund.

Trots att vår vikt gått upp de senaste decennierna så har inte "fetmarelaterade sjukdomar", exempelvis diabetes typ 2 och hjärtinfarkter, gått upp i samma takt. Istället ökar diabetes typ 1 och andra autoimmuna sjukdomar. Autoimmuna sjukdomar beror på att vårt immunsystem slår snett och börjar attackera oss själva. De är inte relaterade till övervikt, men kan ändå bero på vår livsstil.

Wold menar att det är vårt moderna, välstädade liv som är skyldig till ökningen av autoimmuna sjukdomar. Eftersom vi utsätts för så lite allergener och smuts så blir vårt immunförsvar förslappat och otränat. För att bekämpa de nya hoten mot folkhälsan borde läkarvetenskapen alltså snarare rekommendera mindre dammsugning och fler husdjur än sockerskatt och hårda träningspass.

Landets coolaste professor har sagt många bra saker, bland annat om Pommac. Hon är även bra på Twitter.

Kommentera
Kopiera länk
Dela