Blommor under kudden och drömmar
Många har lagt blommor under kudden på midsommar för att drömma om sin framtida partner. - Foto: TT/Pixabay

Gör blommor under kudden du drömmer om den du ska gifta dig med?

Många har gjort det, men det verkar vara helt meningslöst. Men du kan faktiskt styra dina drömmar. Här är allt du behöver veta om den största myten kopplad till midsommar – blommorna under kudden.


Svensk midsommar: sill, små grodor och drömtydning? Alla har vi hört myten om att du kan hitta din framtida partner just på midsommar. Tanken är att du ska drömma om din älskling genom att sova med sju olika sorters blommor under kudden. Kan det finnas någon sanning i det här?

Nyheter24 vände sig till Torbjörn Åkerstedt, professor vid Karolinska Institutet, för att se om det var värt besväret.

Först av allt: stämmer den här myten?

– Nä, det gör det ju självklart inte, säger Torbjörn Åkerstedt. Drömmar är slumpmässiga signaler som skickas från långt in i mellanhjärnan upp mot hjärnbarken, och säger inget om din framtid.

Men om man nu drömmer om någon, vad betyder det?

– Drömtydning är en social sällskapslek, och har inget vetenskapligt stöd, slår professorn fast. Däremot kan man till viss del styra sitt drömmande.

Det är så kallat klardrömmande, på engelska lucid dreaming, där människor genom olika strategier försöker att påverka sina drömmar. Det verkar dock inte vara en jättebra idé.

– Det man egentligen gör är att programmera in en sömnstörning, menar Åkerstedt, och det är inte att rekommendera för något som bara görs för skojs skull. Dessutom är det inte så exakt att du helt kan bestämma vad du ska drömma.

Varför drömmer vi då?

– Under natten flyttas minnen i från korttidsminnet till långtidsminnet, och drömmar är det som skakas loss i processen. Impulserna är slumpmässiga, men upprepade drömmar är väldigt vanligt. Det kan handla om vilka minnen som ger en stark känslomässig respons. Starka minnen väcker starka känslor, enkelt uttryckt.

Om ditt mål är att hitta en partner är det alltså bortslösad tid att plocka blommor. Kanske är det bättre att lägga mer tid på att slipa på dina dansa-kring-stången-skills?

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska du plocka blommor?
Tack för din röst!