Björnhonor måste skydda sina ungar från björnhanar.
1 av 4
Björnhonor måste skydda sina ungar från björnhanar. - Foto: Pixabay/Montage
Ungarna riskerar nämligen att bli dödade.
2 av 4
Ungarna riskerar nämligen att bli dödade. - Foto: Pixabay/TT
För att skydda ungarna söker sig honorna närmare människor.
3 av 4
För att skydda ungarna söker sig honorna närmare människor. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Men när faran är över ger sig honorna och deras ungar tillbaks till skogen.
4 av 4
Men när faran är över ger sig honorna och deras ungar tillbaks till skogen. - Foto: Pixabay

Svensk forskare: Därför ser man så många björnar just nu

Om du vill se en björn är det här den bästa tiden. Men anledningen är mycket ledsnare än vad du tror.


Det är raggsäsong just nu, och särskilt om du är björn. Från slutet av maj till ungefär mitten av juli så är det björnbrunst, och det gör att det är mycket troligare att du kan få se en björn. Men anledningen är superdeppig.

Jonas Kindberg, svensk projektledare för Det Skandinaviska Björnprojektet, förklarade för Nyheter24 hur det ligger till.

–Vi har sett att honbjörnar med ungar är mycket mer benägna att röra sig i närheten av människor, säger Kindberg. Anledningen är att de vill undvika hanbjörnar som vill döda deras ungar.

Det här värdelösa beteendet är något som hanbjörnar gör för att öka sina egna chanser för att få föröka sig. Björnhonor är bara parningsredo ungefär en gång vart annat år, men om deras ungar dör så hamnar de nästan genast i brunst igen.

Det här något unikt för just skandinaviska hanbjörnar, och honorna har flera strategier för att rädda sina ungar. Man har sett att de parar sig med flera hanar, vilket leder till att ingen riktigt vet vilken som är fadern. En annan strategi är att helt enkelt försvara sig, men den strategin kan leda till honans död. Då verkar ju den nya strategin, att ta sig närmare människor, vara mycket smartare.

– Björnar är smarta djur, påpekar forskaren, så antagligen är det en medveten strategi. Honorna vet att hanarna håller sig borta från människor, så de ser till att befinna sig just där. De använder alltså människor som en sorts sköldar.

Kan det här leda till några faror för människor?

– Det är klart att du ska visa respekt för björnar, och särskilt honor med ungar, men faran är inte speciellt stor, avslutar Kindberg.

Studien visar att det som kallas problembjörnar, som alltså befinner sig på en plats där det stör människor, ofta är sådana här honor med ungar. Det bra med det är att de självmant kommer att dra sig undan från människor igen, så fort parningssäsongen är över. Problembjörnar är kanske inte ett så stort problem som man trott.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du rädd för björnar?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Japan återupptar Unrwa-stöd

Påven kysste kvinnliga interners fötter

Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.

Sydkorea sågar ryskt veto i FN

Sydkorea riktar skarp kritik mot Rysslands beslut att stoppa förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Journalist som rapporterade om Navanlyj gripen

1 timme sedan
Ryska myndigheter har gripit flera journalister runt om i landet under mars – bland dem en journalist som rapporterade om rättegångarna mot den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj i flera år, uppger organisationen Reportrar utan gränser.

Miljarder ska rädda kvar halvledarjätte

1 timme sedan
Den nederländska regeringen tänker satsa många miljarder för att försäkra sig om att globala företag som halvledarjätten ASML inte flyttar från landet.