Juno tackar jorden och sina lojala twitterföljare
Juno tackar jorden och sina lojala twitterföljare - Foto: NASA, Faksimil

NASA:s sond Juno framme – 7 000 gånger längre bort än månen

Tänk dig Christer Fuglesangs resa till ISS. Ta den gånger 6,7 miljoner. Där har du resan NASA:s rymdsond just gjort.


Rymdfarkosten Juno bara ungefär 3.5 gånger 3.5 meter stor, och har skickats 2,8 miljarder kilometer bort från oss. Resan har tagit fem år och Juno är nu den rymdfarkost som vi skickat längst ut i universum. Avståndet kan jämföras med en månresa – gånger 7 000!

Juno har nu nått sitt mål och är i omloppsbana runt Jupiter, skriver Science Daily. Det här är helt unikt, och mycket häftigare än vad det kanske verkar.

Uppdraget för den lilla sonden, som du för övrigt kan följa live och på twitter, är bland annat att se om gasjätten Jupiter har en fast kärna.

NASA lyckades bromsa in Juno så att den stannade vid planeten. Detta gjordes på sjukt långt avstånd och genom ett asteroidbälte. Tänk på det nästa gång du har problem att fickparkera.

Juno ska nu snurra runt Jupiter 37 varv, innan den kraschar in i planeten i februari om två år. Eftersom den drivs av solceller kommer den kunna skicka både information och bilder hela tiden.

Vi snackar alltså om ett självförsörjande rymdplan som skickats längre bort än något annat, och som har koll på sociala media. Klart värt att följa, alltså.

NASA är bra på det där med rymden. Visste du att de både hittat en jättestor planet och en jätteliten molekyl?

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!