Fredag 14 Maj
Stockholm

Nu dödar forskare drömmen om att bli som Harry Potter

Harry Potter osynlighetsmantel kanske aldrig blir verklighet
1 av 2
Harry Potter osynlighetsmantel kanske aldrig blir verklighet. Foto: Faksimil/ Montage
Att skapa så bra osynlighet bryter nämligen mot fysiken lagar
2 av 2
Att skapa så bra osynlighet bryter nämligen mot fysiken lagar. Foto: Faksimil

Vi kanske har gett upp om trollstavar, horrokruxer och talande hattar, men kunde vi inte åtminstone få ha kvar det här?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Alla nördar har väl någon drömt om sitt antagningsbrev till Hogwarts, och få saker är väl så användbara som Harry Potters osynlighetsmantel. Men nu verkar det som att J.K Rowling gett oss helt omöjliga drömmar. En riktig osynlighetsmantel kan visa sig vara helt omöjlig. Den bryter nämligen mot fysikens lagar.

Det är i Science Alert som alla våra drömmar krossas. Men varför är just osynlighetsmantel omöjlig? Det har ju kommit massor med framsteg inom olika former av osynlighetsteknik. Forskare har bland annat lyckats att helt dölja mikroskopiska objekt och göra större föremål osynliga i vissa våglängder, exempelvis infrarött. Det är dock mycket enklare än Potters perfekta mantel.

Det osynlighet egentligen består av är att ljus inte reflekteras från ett föremål. Utan att ljuset studsar kan vi ju inte se föremålet. Tyvärr kokar det ner till något så simpelt som storlek. En människa i en mantel är helt enkelt för stor för att någonsin kunna döljas från alla våglängder av ljus.

Däremot så utvecklas osynlighetsteknologin snabbt, och mindre föremål som exempelvis radioantenner kommer antagligen gå att göra helt osynliga.

Kanske är det tur att människor inte kommer att bli helt osynliga. Skulle du exempelvis någonsin våga byta om i en sådan värld?

Osynlighetsmantlar är kanske omöjliga, men visste du att den här sjuka grejen från Game of Thrones funkar på riktigt? Och vi kan nu odla grönsaker på Mars, precis som i The Martian.

Vilket vill du helst ha?
Kommentera
Kopiera länk
Dela