Harry Potter osynlighetsmantel kanske aldrig blir verklighet
Harry Potter osynlighetsmantel kanske aldrig blir verklighet - Foto: Faksimil/ Montage

Nu dödar forskare drömmen om att bli som Harry Potter

Vi kanske har gett upp om trollstavar, horrokruxer och talande hattar, men kunde vi inte åtminstone få ha kvar det här?


Alla nördar har väl någon drömt om sitt antagningsbrev till Hogwarts, och få saker är väl så användbara som Harry Potters osynlighetsmantel. Men nu verkar det som att J.K Rowling gett oss helt omöjliga drömmar. En riktig osynlighetsmantel kan visa sig vara helt omöjlig. Den bryter nämligen mot fysikens lagar.

Det är i Science Alert som alla våra drömmar krossas. Men varför är just osynlighetsmantel omöjlig? Det har ju kommit massor med framsteg inom olika former av osynlighetsteknik. Forskare har bland annat lyckats att helt dölja mikroskopiska objekt och göra större föremål osynliga i vissa våglängder, exempelvis infrarött. Det är dock mycket enklare än Potters perfekta mantel.

Det osynlighet egentligen består av är att ljus inte reflekteras från ett föremål. Utan att ljuset studsar kan vi ju inte se föremålet. Tyvärr kokar det ner till något så simpelt som storlek. En människa i en mantel är helt enkelt för stor för att någonsin kunna döljas från alla våglängder av ljus.

Däremot så utvecklas osynlighetsteknologin snabbt, och mindre föremål som exempelvis radioantenner kommer antagligen gå att göra helt osynliga.

Kanske är det tur att människor inte kommer att bli helt osynliga. Skulle du exempelvis någonsin våga byta om i en sådan värld?

Osynlighetsmantlar är kanske omöjliga, men visste du att den här sjuka grejen från Game of Thrones funkar på riktigt? Och vi kan nu odla grönsaker på Mars, precis som i The Martian.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vilket vill du helst ha?
Senaste nytt

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

1 timme sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

2 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

2 timmar sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.