Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så länge kan du hålla ögonkontakt utan att framstå som ett creep

För lång ögonkontakt kan kännas obehagligt
1 av 2

För lång ögonkontakt kan kännas obehagligt

TT/ Montage

Det här självklart oavsett vem det är som du tittar på.
2 av 2

Det här självklart oavsett vem det är som du tittar på.

TT News Agency / Janerik Henriksson

Nyheter | 11/07/2016 09:44

Det visar sig att det är en riktig balansgång – både för lång och för kort ögonkontakt gör att du verkar skum

Ett av de mest grundläggande sakerna för mänsklig kommunikation är ögonkontakt. Men inte ens det är så enkelt som det verkar, och många tycker att det är direkt obehagligt. Nu har forskare dock hittat den ultimata tidslängden för att glo på någon.

IFLScience skriver om studien som gjordes på över 500 deltagare. De fick alla se på en video där en skådespelerska tittade dem i ögonen under olika långa perioder. Sedan fick de säga när det började bli skumt. Spännande nog så tycks både för lång och för kort ögonkontakt vara lite läskig.

För korta blickar uppfattades som misstänksamma eller opålitliga. Det är alltså svårt att tror på en person som inte vill se dig i ögonen. För långa blickar kändes dock för närgångna och påträngande. Det är helt enkelt ganska hotfullt med någon som stirrar på dig.

Alla har ju inte exakt samma preferenser. När du tittar någon i ögonen så utvidgar sig dina pupiller automatiskt, och forskarna såg att de vars ögon utvidgade sig snabbare föredrog en längre ögonkontakt.

Så hur långt var då den perfekta ögonkontakten? Det forskarna kom fram till var 3.3 sekunder, som ett genomsnitt. Det försöket gällde var ju dock att helt ordlöst stirra på någon, dessutom med fastspänt huvud, så det är möjligt att resultaten inte är helt applicerbara på verkligheten. Det finns alltså ingen anledning till panik om du inte prickar exakt rätt längd varje gång.

Visste du förresten att det kan vara farligt att bli slickad i ansiktet av en hund? Att läsa intressanta saker gör att man känner sig smartare. Men kan man egentligen träna upp sin intelligens?

Känns 3,3 sekunder rätt?