Torsdag 13 Maj
Stockholm

Mystisk "morsekod" hittad på Mars – förstår du meddelandet?

De mystiska morseformationerna på Mars verkar ha ett meddelande till oss.
1 av 3
De mystiska morseformationerna på Mars verkar ha ett meddelande till oss. Foto: TT/NASA
Tyvärr så verkar det inte vara utomjordingar som försöker kommunicera med oss.
2 av 3
Tyvärr så verkar det inte vara utomjordingar som försöker kommunicera med oss. Foto: TT/ Montage
I stället så är strecken och prickarna, förvillande lika morsekod, naturliga dyner nära Mars nordpol.
3 av 3
I stället så är strecken och prickarna, förvillande lika morsekod, naturliga dyner nära Mars nordpol. Foto: NASA/JPL/ Arizona University

Det är NASA:s superkamera Hi-RISE som fångat fenomenet som finns på marken nära Mars norra pol. Men vad betyder det?

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Sedan 2006 har NASA haft en satellit i omloppsbana kring Mars, och på den sitter superkameran Hi-RISE som i tio år tagit fantastiska bilder på planeten. Men nu har kameran fångat sin coolaste bild någonsin.

I Gizmodo berättar Veronica Bray, som leder arbetet med Hi-RISE, om det märkliga fyndet. Det bilderna visar är regelbundna streck och prickar som är väldigt lika morsekod. Om det faktiskt är ett meddelande från intelligent liv är dock tveksamt.


De regelbundna strecken och prickarna är faktiskt sanddyner. Man har sett liknande formationer innan, men eftersom de här ligger i en sänka nära planetens nordpol så är det mer skyddade än vanligt. Man har aldrig tidigare sett fenomenet så tydligt innan, och aldrig tidigare har man kunnat urskilja eventuella meddelanden i dem.

Formationerna skapas av vindar, och kan faktiskt lära oss mycket om hur vädret och vindarna fungerar på Mars. Men det hade såklart varit roligare om det faktiskt varit morsekod.

Att det antagligen inte faktiskt är en morsekod hindrade inte Bray från att ändå översätta meddelandet. Så vad har då universum att säga oss? Vad är det för oändlig visdom som strömmar mot oss från den röda planeten? Jo, meddelandet lyder: NEE NED ZB 6TNN DEIBEDH SIEFI EBEEE SSIEI ESEE SEEE !!

Eftersom Left Side of the Brains babelfisk för närvarande är ur funktion så är det inte möjligt att ge någon översättning. Men utropstecknen tycks visa på att utomjordingar inte är rädda att visa lite känslor.

Tyvärr verkar det som att det kommer dröja ett tag innan vi träffar på några aliens, men å andra sidan så kan vi odla grönsaker på Mars.

Kan du tyda meddelandet?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela