Tisdag 16 Aug
Stockholm

Gigantiska fält av smält sten hittade – kan orsaka enorma vulkanutbrott

Om de enorma pölarna av smält berg skulle komma upp till ytan skulle vi få miljontals år av enorma vulkanutbrott.
1 av 2
Om de enorma pölarna av smält berg skulle komma upp till ytan skulle vi få miljontals år av enorma vulkanutbrott. Foto: Pixabay
Än så länge tycks dock eldpölarna, stora som hela kontinenter, ligga kvar där de ligger.
2 av 2
Än så länge tycks dock eldpölarna, stora som hela kontinenter, ligga kvar där de ligger. Foto: Wikimedia Commons

De här formationerna utgör tre procent av hela jordens volym, och lurar långt ner under jordens skorpa

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Djupt nere i jordskorpan, nästan 3 000 kilometer ner, så finns två enorma pölar av smält berg. De är enorma, så stora att hundra Mount Everest skulle få plats i en, och de skulle kunna orsaka helt apokalyptiska vulkanutbrott.

Illustration av fenomenet under afrikanska kontinenten

Geologer har sett de här pölarna genom att använda seismiska vågor, som går olika lätt genom material av olika hårdhet och värme. På så sätt kan man få lite mer inblick i vår planets märkliga inre.

Man vet inte exakt vad fenomenet är, men det skulle kunna vara delar av uråldriga kontinentalplattor, som är helt annorlunda än de vi har i dag. Då finns chansen även att de växer och fortsätter att tugga i sig nya plattor.

Egentligen borde de här eldgroparna röra sig uppåt mot jordytan, eftersom de är hetare än stenen som omger dem och därför lättare. Men vad skulle hända om de kom upp? Troligast är att de skulle bli "superplymer" vilka skulle innebära massiva vulkanutbrott. Vulkanutbrott som dessutom skulle fortsätta i miljontals år. Minst sagt ganska tråkigt.

Ett utbrott skulle alltså vara helt katastrofalt och ha svåra konsekvenser för livet på jorden. Än så länge tycks de dock ligga helt stilla där nere i djupet. Men ingen geolog kan med säkerhet säga hur länge det kommer att vara.

Superplymer låter läskigt, men vi har ju klarat massutdöenden förut. Och det vara ju bara för att de hade en väldig otur som dinosaurierna strök med. Det går alltså säkert bra.

Är det så här jorden går under?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.