Lördag 27 Nov
Stockholm

Så lät T-Rex – det är inte alls som i Jurassic Park

T-Rex kanske inte var lika skrämmande som man tidigare trott. I stället för ett vråla så verkar det som att de kuttrade
1 av 2
T-Rex kanske inte var lika skrämmande som man tidigare trott. I stället för ett vråla så verkar det som att de kuttrade. Foto: TT/Montage
Dinosaurien kanske var som en stor duva, snarare än ett jättemonster
2 av 2
Dinosaurien kanske var som en stor duva, snarare än ett jättemonster. Foto: Ap

I filmen är Tyrannosaurus Rex en enorm, vrålande best. I verkligheten kanske det var mer pippi än monster

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det är svårt att faktiskt veta hur dinosaurier verkligen såg ut och hur de betedde sig. För att få lite mer koll kan man dock kolla på de dinos som faktiskt lever kvar i dag, nämligen våra fåglar. Fåglar och dinosaurier tycks vara mycket mer lika än vad vi tidigare trott, och nu skriver Business Insider om nästa grej. Och det är ett dråpslag.

Stjärnan bland dinosaurierna är ju Tyrannosaurus Rex. Den är störst, blodtörstigast och mest skrämmande. Nu verkar det dock som att dess skrämmande vrål, som skrämt oss i många filmer, snarare var ett kuttrande. Jepps, T Rex lät som en duva.

via GIPHY


Dinosaurier hade inte stämband så som vi och andra däggdjur har, utan deras röstorgan liknar mer en stor fågels. Det är alltså orimligt att tro att de skulle ryta som lejon eller vråla som stora apor. De verkar snarare ha kuttrat, och de gjorde det med stängd mun.

Forskare har sett ett helt unikt ljudbeteende hos större fåglar, från ungefär en duvas storlek och uppåt. Dessa fåglar utstöter ljud med stängd näbb och de gör det genom att spänna skinnet i halsen. Eftersom fåglar härstammar från dinosaurier är det troligt att de delar det här draget.

Så i de stora ormbunkeskogarna under kritaperioden, när jättar stampade runt på vår planet, så tystades inte jätteinsekternas surrande av avgrundsvrål från fjällklädda giganter. Det var istället små trevliga kuttranden, som från gigantiska duvor. Inte lika bra material till en storfilm, om man säger så.

Dinosaurierna hade ett väldigt oflyt när de dog ut. De drabbades nämligen av dubbla katastrofer. Men glöm dinosaurier nu. Du borde tänka mer på getter i stället. Visste du att de är riktigt smarta?

Är du besviken?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela