Hemligheten bakom svärdfiskens snabbhet – fuskar med superolja

De må vara enorma, strömlinjeformade muskelpaket men nu verkar det som att deras snabbhet har ytterligare en orsak


Svärdfisken är en av världens snabbaste varelser, och nu tror man att man har kommit på hur den gör för att simma som en oljad blixt.

I en artikel i NY Times beskrivs hur holländska forskare hittat en särskild körtel på två frysta svärdfiskar och den kan vara svaret på gåtan.

Körteln, som sitter precis vid "svärdets" bas, utsöndrar ett oljigt sekret. Det här fettet är helt olikt vanligt fiskslem, och skickas genom kapillärer ut på fiskens huvud. Oljan sprids alltså ut över fiskens huvud och skapar ett vattenavstötande lager.

Det är alltså möjligt att den här substansen gör att svärdfisken blir mer strömlinjeformad och därför kan röra sig fortare i vattnet. Men man vet faktiskt inte exakt hur fort en svärdfisk kan simma, eftersom ingen har lyckats mäta en som simmar i full fart. Det kan dock vara så snabbt som 100 kilometer i timmen.

Andra djurmysterier som forskarna börjat lösa är hur världens sötaste djur regenererar och när apor kom in i stenåldern.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Räknas det här som fusk?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Avblåst strejkhot – men kan ändå påverka

Styrande partiet vinner i Kroatien

Det styrande konservativa partiet HDZ med premiärminister Andrej Plenkovic i spetsen vinner parlamentsvalet i Kroatien.

Explosion i trapphus i Göteborg

1 timme sedan
En explosion har inträffat i trapphuset i ett flerfamiljshus i centrala Göteborg. Ingen person är skadad och de materiella skadorna beskrivs som små.

Nya amerikanska oljesanktioner mot Venezuela

3 timmar sedan
Bara ett halvår efter vissa lättnader drar USA åter åt den venezuelanska oljekranen.

Nu är mördarsniglarna tillbaka – ovanligt tidigt

3 timmar sedan
Redan i april har mördarsniglarna börjat dyka upp på flera platser, och enligt snigelexperten Ted von Proschwitz finns det mycket som talar för ett snigelår. Här får du veta hur du minimerar risken för sniglar i trädgården.

Bidens minister friades i riksrättsåtalet

3 timmar sedan
Alejandro Mayorkas, USA:s minister med ansvar för inrikes säkerhet, friades i det riksrättsåtal som bara levde under en knapp halvdags sittning i senaten.