Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Hemligheten bakom svärdfiskens snabbhet – fuskar med superolja

- 21/07/2016, 20:36
Svärdfiskar använder en särskild olja för att uppnå sin sjuka snabbhet

Svärdfiskar använder en särskild olja för att uppnå sin sjuka snabbhet

Flickr

De må vara enorma, strömlinjeformade muskelpaket men nu verkar det som att deras snabbhet har ytterligare en orsak

Svärdfisken är en av världens snabbaste varelser, och nu tror man att man har kommit på hur den gör för att simma som en oljad blixt.

I en artikel i NY Times beskrivs hur holländska forskare hittat en särskild körtel på två frysta svärdfiskar och den kan vara svaret på gåtan.

Körteln, som sitter precis vid "svärdets" bas, utsöndrar ett oljigt sekret. Det här fettet är helt olikt vanligt fiskslem, och skickas genom kapillärer ut på fiskens huvud. Oljan sprids alltså ut över fiskens huvud och skapar ett vattenavstötande lager.

Det är alltså möjligt att den här substansen gör att svärdfisken blir mer strömlinjeformad och därför kan röra sig fortare i vattnet. Men man vet faktiskt inte exakt hur fort en svärdfisk kan simma, eftersom ingen har lyckats mäta en som simmar i full fart. Det kan dock vara så snabbt som 100 kilometer i timmen.

Andra djurmysterier som forskarna börjat lösa är hur världens sötaste djur regenererar och när apor kom in i stenåldern.

Räknas det här som fusk?