En man i Frankrike gick runt i många år utan att veta att han saknade största delen av sin hjärna
1 av 2
En man i Frankrike gick runt i många år utan att veta att han saknade största delen av sin hjärna - Foto: Pixabay/ Montage
2 av 2
- Foto: Pixabay

Man förlorade 90 procent av sin hjärna – så här mår han

Det låter som ett skämt, men en fransk man var nästan helt hjärnlös. Det mest chockerande är hur lite hans liv påverkades


Visste du att det finns en fransk man som går omkring utan 90 procent av sin hjärna? Det är Science Alert som skriver om det unika fallet, där mannen dessutom gått i många år utan att veta om sitt tillstånd.

Mannen hade sökt läkarvård för en lätt svaghet i ena benet, och läkaren röntgade därför hans skalle. När den något förvånade läkaren såg mannens hjärnröntgen så var bilden mest bara ett svart hål. 90 procent av mannens hjärna hade nämligen försvunnit, och kvar var bara som ett tunt skal.

Hans tillstånd berodde antagligen på att hans hjärna långsamt fyllts med vätska, vilken långsamt hade eroderat hans hjärnvävnad. Det förvånande är att mannen levde ett helt normalt liv. Han var inget geni, men hans IQ låg på 75 och han hade både jobb och en familj med två barn. Han var helt medveten om sig själv och fungerade helt normalt. Detta alltså trots att hans hjärna nästan var helt borta.

Det här utmanar allt vi trott om vad som behövs för att vara medveten om sin egen existens, ett drag som skiljer oss människor från djuren.

Förklaringen på att mannen klarat sig så bra kan ligga i hjärnans otroliga förmåga att anpassa sig. Alla viktiga funktioner verkar inte ha en speciell plats i hjärnan, utan kan plockas upp av andra hjärndelar om de ursprungliga skadas.

Förhoppningsvis kan vi i framtiden ta det mannen lärt oss och använda det för att stoppa sjukdomar som bryter ner hjärnvävnad, eller åtminstone för att mildra de effekter sjukdomarna har.

Vår hjärna klarar nästan vad som helst, men akta: Maten du äter kan göra dig både tröttare och dummare.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!