Onsdag 28 Sep
Stockholm

Vi är alla som DareDevil – har supersinne

Kanske är vi lite mer lika DareDevil än vad vi tidigare trott
Kanske är vi lite mer lika DareDevil än vad vi tidigare trott. Foto: Marvel/ Montage

Den blinde seriehjälten "ser" med hjälp av öronen, och vi kan göra samma sak.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Vi kanske inte kan flyga eller skapa spindelväv ur skjortärmarna, men det verkar som att vi alla har lite DareDevil i oss. Det är Science som skriver om en studie som ändå låter oss vara lite super.

DareDevil är ju den blinda superhjälten, som bekämpar brott i Hells Kitchen. Hans ögon må vara förstörda, men han kan på grund av sina supersinnen ändå "se" med hjälp av sina öron. Och nu verkar det alltså som att samma typ av förmåga även finns hos oss.

Det deltagarna i studien fick göra var att lyssna på ljudet av en boll som studsade, ett slag av ett järnrör eller en handklapp. De skulle därefter avgöra storleken på rummet där ljudet hördes – och nästan varje gång hade deltagarna rätt.

Det som hände i hjärnan var att forskarna kunde se en aktivitetspik när deltagarna kände igen var ljudet kom ifrån. Bara några millisekunder senare kom dock en andra topp, och det är denna som man tror är något som liknar ekolokalisation.

Antagligen använder vi undermedvetet ekon för att avgöra hur stort ett utrymme är, och vi har alltså en känsla av hur utrymmet vi befinner oss i ser ut oavsett om vi ser det eller ej. Vi är på inget sätt lika duktiga som fladdermöss eller delfiner, eller vissa superhjältar för den delen, men förmågan finns där.

Superhörsel är såklart en bra superkraft, men det vore ju fint om forskare nästa gång kom på att vi hade lite superstyrka eller osynlighet. Det är superkrafter som vore riktigt användbara.

DareDevil är grym, men vet du vilken superhjälte som egentligen är bäst? Men drömmen om att bli som Harry Potter verkar tyvärr vara helt död.

Är ekolokalisation en bra superkraft?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.