Måndag 27 Sep
Stockholm

5 skumma saker din kropp gör – utan att du kan stoppa det

Din kropp gör massa saker som du inte kan styra, exempelvis de där störiga ögonryckningarna
1 av 2
Din kropp gör massa saker som du inte kan styra, exempelvis de där störiga ögonryckningarna. Foto: Pixabay/ Giphy
2 av 2

Har du koll på varför du hickar? Och hur var det nu med ögonryckningar? Varför nös Aristoteles när han kollade in i solen?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Din kropp gör massa saker utan att du tänker på det, typ att andas och smälta mat, och det är ju jättebra. Men andra saker som den håller med verkar klart mindre nödvändiga. Varför rycker det egentligen så där konstigt i ögat ibland? Youtubekanalen I'ts Okay To Be Smart har tagit reda på det.

Här är en fem skumma saker din kropp gör, utan att du kan stoppa det:

Ögonryckningar

via GIPHY

De här störiga små ryckningarna kan bero på att dina ögon är torra, trötta eller att du druckit för mycket kaffe. De är oftast ofarliga, men är ett bra tecken på att det kanske är dags att kolla på något annat än en skärm en stund.

Hicka

via GIPHY

Hicka beror på att diafragman, som hjälper dig att få in luft i lungorna, krampar ihop vilket får dina stämband att smälla samman och skapa det typiska hickljudet. Hickningar är vanliga bland däggdjur och det kan handla om att hickningar rensar magen från luft hos den diande ungen.

Oftast går hicka över av sig själv, men det verkar som att det kan hjälpa att höja koldioxidhalten i blodet. Vanliga knep som att hålla andan eller dricka vatten gör just det här.

Nysa av solen

via GIPHY

Nyser du när du blir bländad av solen? Då är du inte ensam! Det här drabbar ungefär 25 procent av befolkningen, så man tror att det är genetiskt. Kända solnysare är bland annat Aristoteles och artikelförfattaren.

Man vet inte exakt varför det här händer, men man tror att det beror på att synnerven och den nerv som ger kittel i näsan sammankopplas hos vissa. För mycket ljus virrar då till signalerna och det blir en nysning.

Gäspning

via GIPHY

Ungefär hälften av alla som ser en gäspning vill gäspa själv, och gäspning kan därför vara socialt mer än fysiskt. Alla vet att det är kopplat till att vara trött och uttråkad, och enligt en teori så kyler gäspen ner hjärnan lite så att vi blir piggare.

Sömnryck

via GIPHY

Du håller precis på att somna, allt känns bekvämt och så, plötsligt, vaknar du med ett ryck. De här sömnrycken, som ofta känns som fall, beror på att en episk fight utbryter varje gång du ska sova. När du somnar så förlorar du kontrollen över dina muskler, och den del av hjärnan som kontrollerar dina sömncykler tar över. Rycken kommer när muskelkontrollen sliter tillbaks kontrollen för ett ögonblick, och du blir klarvaken.

Kroppen har massa konstiga saker för sig De där maskarna du ser när du tittar mot himlen, det visar sig att de inte alls är maskar. Vill du ha bättre minne? Då kan du prova det här enkla knepet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela