Forskare testar dopning – kan vara helt värdelöst

- 15/07/2016, 12:53 -
Många cyklister beskriver dopningsmedlet EPO som att köra på raketbränsle
1 av 2

Många cyklister beskriver dopningsmedlet EPO som att köra på raketbränsle

Pixabay/ Montage

Men ny forskning visar att det antagligen är helt värdelöst för att höja prestationen.
2 av 2

Men ny forskning visar att det antagligen är helt värdelöst för att höja prestationen.

Pixabay

Det kända dopningspreparatet EPO, använt bland annat av cyklisten Lance Armstrong, kan vara helt utan verkan

Cykelsporten har under många år haft massor av dopningsskandaler, även om just det här året har varit ganska lugnt. Flera av de största skandalerna, bland annat de som rörde superstjärnan Lance Armstrong, har handlat om bloddopningen EPO. Men nu presenteras nya fynd i Science som kan ändra allt. Forskare har nämligen testat hur bra EPO verkligen är.

Så hur testar man det här då? Ett sätt är att ordna ett cykellopp, och det var exakt vad forskarna gjorde. Det svåra är att hitta bra deltagare, eftersom de som faktiskt är duktiga inte vill riskera att få i sig olagliga dopningsmedel. De var alltså glada, och rätt duktiga, amatörer som gjorde dopningsloppet.

Halva gruppen fick EPO-injektioner under åtta veckor och andra halvan fick ta sprutor med ett verkningslöst ämne. Sedan var det dags att cykla uppför en alp.

Det EPO gör är att det ökar mängden röda blodkroppar och därför är teorin att det höjer din kondition genom att höja hur mycket syre du kan få in i musklerna. Många tester på EPO bekräftar det här, men det verkar som att det har mindre betydelse i verkligheten. För det forskarna kom fram till vara att dopningen inte gjorde någon som helst skillnad.

När en dopad idrottare faktiskt utövar sin idrott så presterar de sällan på maxnivå, utan det handlar mer om uthållighet. Idrottare själva har däremot sagt att preparatet känns som att köra på raketbränsle, men det här kan alltså vara bara inbillning.

Man ska inte underskatta vikten av placebo när det gäller prestation. Att tro att man har en fördel kan ge lika stor effekt som att faktiskt ha det. Och eftersom EPO eventuellt kan vara skadligt för den som använder det så kommer det även i fortsättningen antagligen vara förbjudet. Men det verkar nu som att det är ännu dummare än tidigare att använda det.

Vet du hur farligt det är att bli slickad i ansiktet av en hund? Och visste du att man hittat en mystisk morsekod på Mars?