Att sova dåligt gör såklart ett barn trött, men verkar även ha mer långtgående effekter.
1 av 2
Att sova dåligt gör såklart ett barn trött, men verkar även ha mer långtgående effekter. - Foto: Pixabay/ Montage
Det är bland annat kopplat till ADHD och övervikt och gör att man inte njuter lika mycket av roliga saker.
2 av 2
Det är bland annat kopplat till ADHD och övervikt och gör att man inte njuter lika mycket av roliga saker. - Foto: Pixabay

Så påverkar sömnbrist små barn – mer än du tror

Självklart blir ett barn trött om det sover för lite, men sömnbrist verkar även ha mer långtgående konsekvenser.


Alla som har erfarenhet av ett övertrött barn vet att sömnbrist påverkar de små liven mycket. Ny forskning visar dock att långvarig sömnbrist kan ge mycket större konsekvenser för barn än bara ett skrikanfall i mataffären.

Science Alert skriver om den pågående studien, där amerikanska barn har undersökts. Redan efter ett par dygns sömnbrist så såg forskarna att barnen, förutom att vara trötta, njöt mindre av roliga upplevelser och mindes dem sämre.

Man har även hittat kopplingar till både ADHD och fetma, även om kopplingarna här är lite luddigare. Man vet exempelvis inte om dålig sömn leder till ADHD, eller om barn med ADHD sover sämre.

Sömnbrist är även kopplat till olika typer av ångest och depression. De här tillståndet grundläggs ofta i barndomen, precis som dåliga sömnvanor.

Forskarna uppmanar föräldrar att se sömn som en lika viktig del av barns hälsa som exempelvis bra mat och fysisk aktivitet. Saker som kan hjälpa är tydliga rutiner och fasta sovtider. Men det är såklart lättare sagt än gjort.

Visste du att mutationer var 4 000 gånger vanligare förr? Här är fyra andra saker du kan säga om du vill verka jättesmart.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Sover du ordentligt?
Tack för din röst!