Så sant är astrologi – rent vetenskapligt

- 26/07/2016, 12:18
Många läser säkert dagens horoskop då och då, men hur sant är egentligen astrologi?
1 av 2

Många läser säkert dagens horoskop då och då, men hur sant är egentligen astrologi?

Pixabay/ Montage

Rent vetenskapligt så verkar det vara bara båg, och stjärnors rörelser styr inte hur du är som person.
2 av 2

Rent vetenskapligt så verkar det vara bara båg, och stjärnors rörelser styr inte hur du är som person.

Pixabay

Brukar du läsa horoskop, och har du någon gång valt bort någon på grund av att den är ett eldtecken? Då borde du kanske läsa det här.

De flesta av oss har säkert någon form av relation till astrologi, tron på att stjärnor och planeters rörelser vid vår födsel påverkar våra liv. Du är antagligen någonstans på skalan mellan att lite på skoj kolla in dagens horoskop till att skjuta upp viktiga beslut för att Mars är i retrograd. Men hur mycket vetenskapligt stöd har egentligen astrologi? The Science Explorer har tagit reda på det.

I korthet är läget så här: Astrologi är bluff. Det går inte att testa astrologins idéer och det har heller inte gjorts några stora studier på ämnet, två viktiga aspekter för att kolla ett ämnes vetenskapliga tyngd.

Dessutom krävs att man försöker att förklara något om världen, och här lyckas faktiskt astrologin. Men, och det är ett viktigt men, för att det ska vara vetenskapligt måste man även kritiskt granska sina egna resultat. Här tokfailar astrologin tyvärr och den leder heller inte vidare till mer forskning.

Det här har dock inte hindrat astrologi från att fortsätta finnas i våra liv, och ett sjukhus i Argentina använder det till och med för att diagnosticera och behandla vissa psykiska sjukdomar. Detta alltså trots att det inte finns något vetenskapligt stöd för att stjärnor och planeter påverkar oss eller världen runt omkring oss.

Så skyll inte din dåliga organisationsförmåga eller ditt kassa morgonhumör på att du är vädur – det ligger bara på dig. Mars är helt oskyldig!

Astrologi är alltså båg, men det finns saker som faktiskt är sanna fast de låter otroliga. Bland annat har forskare lyckats lagra data på DNA och att vissa grejer från Game of Thrones skulle kunna funka på riktigt.