5 saker som gör att myggor älskar dig – och att du hatar myggor

- 27/07/2016, 10:58
Myggor gillar dig mer om du andas ut massor med koldioxid och precis har tränat.
1 av 2

Myggor gillar dig mer om du andas ut massor med koldioxid och precis har tränat.

Pixabay/ Montage

De gillar även om du har blodgrupp O och om du är gravid. Vad de tycker om öl är dock mer omtvistat.
2 av 2

De gillar även om du har blodgrupp O och om du är gravid. Vad de tycker om öl är dock mer omtvistat.

Pixabay

Det sämsta med sommaren är alla insekter, och värst av alla är ändå myggorna. Så här vet du om de gillar dig extra mycket

Det är alltid någon som klagar mer än de andra på alla små stickande odjur, och det kan faktiskt vara så att den personen inte bara är gnällig. Vissa är faktiskt mer attraktiva för myggor. IFLScience sammanställer forskningen och det verkar handla mycket om koldioxid.

1. Koldioxid

När du andas ut så andas du ju ut koldioxid och det här känner myggorna av. De siktar in sig på strömmen av koldioxid och hittar på så sätt sitt offer. Ju större du är, exempelvis om du är vuxen och lite tyngre, ju mer gillar myggorna dig.

2. Graviditet

Om du är höggravid så andas du ut så mycket som 21 procent mer koldioxid än vanligt. Kombinerat med att du dessutom är varmare än normalt, vilket gör dig lättare för värmesökande insekter att hitta, så förklarar det varför preggos får mer myggbett.

3. Mjölksyra

En annan sak som myggorna älskar är mjölksyra, och de siktar in sig särskilt på de som har mjölksyra på skinnet. Om du känner att du får mycket uppmärksamhet av flygfän efter träningspasset, kan alltså detta vara orsaken.

4. Blodgrupp

Du kan även ha en nackdel i myggrouletten om du har blodgrupp O. När forskare jämförde O-are med de som har blodgrupp A såg de att myggorna föredrog O, kanske på grund av en särskild sockerart i det blodet. Skillnaden var dock rätt liten, och det är inte troligt att "fel" blodgrupp gör att myggan ändrar sig när den väl fått korn på dig.

5. Öl

I en pytteundersökning kom man även fram till att öl gör att myggen gillar dig mer. Där såg man att en flaska starköl gjorde deltagarna mycket mer smakliga för myggen. Men eftersom undersökningen var så liten och resultaten så inkonsekventa, är det här rätt omtvistat. Skönt för alla som gillar att ta en aw, helt enkelt.

Bin är riktigt bra på att hantera sommarens alla problem, exempelvis den överdrivna hettan. Och till och med myggor är kanske att föredra framför cyborginsekter?

Får du många myggbett?