Onsdag 14 Apr
Stockholm

Nya Zeeland ska döda alla råttor – för att rädda miljön

Det är jobbigt att vara råtta på Nya Zeeland just nu. De ska nämligen utrotas från nationen innan 2050.
1 av 2
Det är jobbigt att vara råtta på Nya Zeeland just nu. De ska nämligen utrotas från nationen innan 2050. Foto: Pixabay/ Montage
Men de får åtminstone sällskap, för även hermeliner och pungråttor kommer att bli måltavlor.
2 av 2
Men de får åtminstone sällskap, för även hermeliner och pungråttor kommer att bli måltavlor. Foto: Pixabay

Önationen ser rovdjur som ett stort hot mot deras miljö, och innan 2050 ska de vara borta. Helt borta!

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Nya Zeeland är en avskiljd önation med ett väldigt speciellt växt- och djurliv. Ekosystemet är dock väldigt skört, och framför allt de inhemska fåglarna hotas väldigt mycket av rovdjur som kommit in utifrån. Nu ska det dock bli andra bullar, och tre däggdjursarter ska utrotas helt de närmaste decennierna. Science skriver om den ambitiösa planen.

Projektet, som lanserades av premiärministern John Key, riktar in sig på råttor, hermeliner och pungråttor plus fem andra rovdjur som exempelvis ödlor. Gemensamt för de här arterna är att de inte är naturligt förekommande i landet, vilket gör att de inte har naturliga fiender.

Råttor är erkänt svårdödade och projektet jämförs med att försöka sätta en människa på Mars. Det kommer dessutom bli väldigt, väldigt dyrt. Men å andra sidan så dödar rovdjuren ungefär 25 miljoner fåglar varje år, så det kanske är värt det.

Man har lyckats att göra vissa mindre områden och öar i stort sett råttfria, men Nya Zeeland är väldigt mycket större och mer skiftande i miljö.Det kommer att krävas ny teknik och en väldig massa arbete för att få ner populationen. Dessutom måste man hindra att råttorna kommer tillbaks, genom att stoppa dem från att hoppa av båtar som kommer till landets hamnar.

Visste du att apor har kommit in i stenåldern? Och har du koll på vilka grejer som gör dig extra mumsig för myggor?

Tror du att de kommer lyckas?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela