Världsrekord: Plan flög jorden runt utan att använda en droppe bränsle

- 28/07/2016, 08:53
Planet, som bara väger som en stadsjeep, har flugit runt hela jorden
1 av 3

Planet, som bara väger som en stadsjeep, har flugit runt hela jorden

TT/ Montage

Det drivs av solceller som sitter på planets vingar
2 av 3

Det drivs av solceller som sitter på planets vingar

TT

Planets skapare hoppas att tekniken skulle kunna leda till en mer miljövänlig värld
3 av 3

Planets skapare hoppas att tekniken skulle kunna leda till en mer miljövänlig värld

TT

Det helt miljövänliga planets världsrekord är ett enormt framsteg för ren energi

För första gången har ett plan, helt drivet av solenergi, rest hela jorden runt. På vägen har det slagit inte mindre än åtta världsrekord. Huffington Post skriver om den imponerande bedriften.

Det har tagit lite mer än ett år för piloterna Bertrand Piccard och Andre Borschberg att flyga jorden runt, med 17 stopp på vägen. Då planets topphastighet bara är knappt 150 kilometer i timmen, vilket kan jämföras med en Boeing 747 som går över 900 kilometer i timmen, så är det inte konstigt att det tog ett tag.


Planet, som heter Solar Impulse 2, är ensitsigt och drivs av vingarnas 17 248 solceller som driver fyra litiumbatterier. Planet är gjort av kolfiber och är superlätt. Trots att vingbredden är över 70 meter så väger den inte mer än en stadsjeep. Och den kan alltså flyga jorden runt utan att tanka en enda gång. Rätt bra!

Piccard kallar världsrekordet för en seger för miljön, och inte bara för flygkonsten.

– Vi har flugit 40 000 kilometer utan bränsle. Nu är det er tur att ta tekniken vidare, säger Piccard. Vi har lösningarna, och borde aldrig acceptera föroreningar bara för att vissa är för rädda för att tänka nytt. Framtiden är ren, framtiden är ni och framtiden är nu.

Förhoppningen är alltså att Solar Impulse 2 ska kunna leda till att fler framsteg inom solcellsteknik och i förlängningen en bättre miljö.

Det kommer mycket cool teknik nu. Man har bland annat slagit världsrekord i att lagra data på DNA och kommit på ett sätt att ladda mobilen med kiss.

Skulle du våga flyga med planet?