De mesta som hände när du var liten minns du inte, vilket kansk är lite tur...
1 av 2
De mesta som hände när du var liten minns du inte, vilket kansk är lite tur... - Foto: Pixabay/ Montage
Men ju mer man pratar om ett minne, desto troligare är det att det fastnar.
2 av 2
Men ju mer man pratar om ett minne, desto troligare är det att det fastnar. - Foto: Pixabay

Du har glömt din barndom – påverkar dig ändå fortfarande

Skumt nog så är de flesta av dina barndomsminnen inte riktiga minnen. Nu har forskare nya teorier om vad du egentligen minns.


Brukar du nostalgiskt bläddra i gamla fotoalbum och skratta generat åt videofilmerna från när du var liten? Det där kommer jag ihåg, tänker du, och tror att du minns exakt hur det kändes. Men är dina minnen verkligen dina egna eller är det i själva verket vad någon har berättat för dig? Forskning tyder på att det är det senare.

Faktum är att de flesta av oss minns väldigt lite av tiden fram till ungefär sjuårsåldern, skriver IFLScience. En anledning till detta är att de delar i hjärnan som arbetar med att skapa och bevara minnen fortsätter att utvecklas fram till dess. Det är bevisat att bebisar så små som sex månader kan skapa minnen som finns kvar efter flera veckor. Därför tror man att svårigheten snarare är att kunna bevara minnena när hjärnan ändras.

De allra tidigaste barndomsminnena som forskare har hittat finns hos Nya Zeelands urbefolkning – Maorifolket. Det har visat sig att de har minnen som sträcker sig ända bak till 2,5 års-åldern(!), vilket man tror beror på att de har en tradition av att berätta detaljrika familjehistorier. Språk har nämligen en viktig roll när det kommer till att bevara minnen. Om barnet själv kan prata och sätta ord på en händelse är chansen mycket större att minnet av händelsen finns kvar, även flera år senare.

Men trots att du inte minns särskilt mycket av dina första år i livet är de superviktiga för vem du blir när du växer upp. Och även om du inte minns specifika händelser så minns du i alla fall mycket av det du lärde dig, alltifrån hur man står, äter och går till hur man pratar. Ganska viktiga saker, eller hur?

När vi ändå nämnde Nya Zeeland: Visste du att de ska utrota alla sina råttor? Är du gravid? Då kommer myggor att gilla dig mer.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Minns du din barndom väl?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Två gripna för mordförsök i Bredäng

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

1 timme sedan
Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.