Kan du gissa vad den här stora rosa bollen i havet är?

- 03/08/2016, 07:52
Ser du vad den mystiska klumpen är?
1 av 3

Ser du vad den mystiska klumpen är?

Facebook/ Montage

Det är ju såklart en uppblåst val!
2 av 3

Det är ju såklart en uppblåst val!

Facebook

Varning: Den kan explodera när som helst! Med stinky resultat...
3 av 3

Varning: Den kan explodera när som helst! Med stinky resultat...

Facebook

Det mystiska fenomenet fångades på bild utanför Kaliforniens kust, och det har förbryllat många.

En enorm, svullen, randig rosa klump flöt omkring utanför Kaliforniens kust förra veckan. Kan du se vad det är? Tips: Den riskerar att explodera när som helst...

Det var fiskare som såg det konstiga föremålet som, förutom att det såg mycket märkligt ut, hade en nästan överväldigande lukt. Börjar det klarna nu?


Det är ju, såklart, en uppblåst val! Valar simmar runt med en hel del gas i magen, och efter döden har dessa orsakat kadavret att stiga upp till ytan. När solen börjar värma kroppen har gasen expanderat, och bollformen är resultatet.

Nu kanske du undrar om valbollen fortfarande flyter omkring där ute? Nej, är det korta svaret. Det sista fiskarna såg av kadavret var nämligen att det långsamt började sjunka ihop. Antagligen var det ett par hajar som lockats av stanken och tagit några rejäla bett, vilket släppt ut gasen.

Det är faktiskt inte helt ovanligt att valar blir så här uppblåsta. Mer spektakulärt är att de sedan ibland exploderar. Resultatet är precis så äckligt som du tänker dig att det är. Tur att vår val fick det betydligt mer värdiga slutet, att långsamt sjunka mot havets botten.

Innan de blivit bollar kan knölvalar vara riktiga hjältar. Och vet du varför svärdfisken är en av havets absolut snabbaste?