Ser du vad den mystiska klumpen är?
Ser du vad den mystiska klumpen är? - Foto: Facebook/ Montage

Kan du gissa vad den här stora rosa bollen i havet är?

Det mystiska fenomenet fångades på bild utanför Kaliforniens kust, och det har förbryllat många.


En enorm, svullen, randig rosa klump flöt omkring utanför Kaliforniens kust förra veckan. Kan du se vad det är? Tips: Den riskerar att explodera när som helst...

Det var fiskare som såg det konstiga föremålet som, förutom att det såg mycket märkligt ut, hade en nästan överväldigande lukt. Börjar det klarna nu?


Det är ju, såklart, en uppblåst val! Valar simmar runt med en hel del gas i magen, och efter döden har dessa orsakat kadavret att stiga upp till ytan. När solen börjar värma kroppen har gasen expanderat, och bollformen är resultatet.

Nu kanske du undrar om valbollen fortfarande flyter omkring där ute? Nej, är det korta svaret. Det sista fiskarna såg av kadavret var nämligen att det långsamt började sjunka ihop. Antagligen var det ett par hajar som lockats av stanken och tagit några rejäla bett, vilket släppt ut gasen.

Det är faktiskt inte helt ovanligt att valar blir så här uppblåsta. Mer spektakulärt är att de sedan ibland exploderar. Resultatet är precis så äckligt som du tänker dig att det är. Tur att vår val fick det betydligt mer värdiga slutet, att långsamt sjunka mot havets botten.

Innan de blivit bollar kan knölvalar vara riktiga hjältar. Och vet du varför svärdfisken är en av havets absolut snabbaste?

Val
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Såg du vad det var?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Börsen i Köpenhamn i lågor

Byggföretaget får ny vd

Byggföretaget JM får en ny vd och koncernchef. Nuvarande vd Johan Skoglund kommer att gå i pension till sommaren och efterträds av Mikael Åslund, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

Satellitbilder: Tredjedel av Gazas åkrar borta

Över en tredjedel av Gazas jordbruksmark har förstörts i kriget, enligt bilder tagna av FN:s satellitanalysorgan Unosat. Kostnaden för förödelsen i Gaza är hisnande.

Varningen: Betydande korallblekning pågår

Världen upplever nu betydande korallblekning, meddelar den amerikanska vädermyndigheten NOAA. Det är den andra stora korallblekningen på tio år.

Börsen ser ut att öppna nedåt

Det pekar nedåt för Stockholmsbörsen i terminshandeln på IG Markets, i linje med hur det ser ut på ledande Europabörser.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Halmstad

"På Slottsjordsvägen vid Tennishallen inträffar en olycka mellan en kvinnlig cyklist och en manlig bilist.", skriver polisen på sin hemsida.