Stockholm

Hemligheten bakom Bolts överlägsna snabbhet

Varför är Bolt världens snabbaste man? Det kan bero på hans längd.
1 av 3
Varför är Bolt världens snabbaste man? Det kan bero på hans längd. Foto: Matt Slocum
Med sina långa ben behöver han nämligen ta färre steg, vilket tröttar ut musklerna mindre.
2 av 3
Med sina långa ben behöver han nämligen ta färre steg, vilket tröttar ut musklerna mindre. Foto: Natacha Pisarenko
Grattis till guldet, och grattis till att du har så sjukt bra gener!
3 av 3
Grattis till guldet, och grattis till att du har så sjukt bra gener!. Foto: Matt Slocum

Med OS i Rio precis runt knuten ställer sig alla frågan: vad är det som gör Usain Bolt så mycket snabbare än alla andra. Vetenskapen har ett svar


Läs mer

Vissa människor går det inte att låta bli att imponeras av, och flerfaldiga världs- och OS-mästaren Usain Bolt är sannerligen en av dem. Men varför är han egentligen så superbra som han är? Wall Street Journal har kollat in vad vetenskapen säger.

I ett klassiskt Bolt-lopp, typ såna som gjort att han vunnit alla OS- och VM- lopp utom ett sedan 2008, ser det ut som att han lätt springer i från alla på slutet. Det är dock inte det som händer.

I ett väl utfört hundrameterslopp så accelererar löparen fram till ungefär 70 meter, för att sedan börja stanna av. Man vet inte riktigt varför, men även världens snabbaste människa kan bara springa i full fart i ungefär tre sekunder. Så här är det även för Bolt, men han saktar av mindre än de andra. Men varför är det så?

En teori är att hans längd skulle kunna ha med saken att göra. Med sina 195 centimeter så tornar han upp sig över motståndarna. Eftersom han är längre kan han därför även ta längre steg. Man har räknat att Bolt tar ungefär 41 steg på ett vanligt lopp, vilket kan jämföras med motståndarnas 45.

Det kan vara så att muskeltröttheten, som gör att en sprinter tappar sin maxfart så fort, är kopplad till antalet muskelsammandragningar. Ju fler sammandragningar, alltså löpsteg, ju snabbare tappas farten. Bolts längre och färre steg gör då att han kan hålla farten uppe längre.

Skillnaderna är ju självklart minimala, men i ett lopp där det handlar om hundradelar av sekunder är det just de här små nyanserna som kan vara skillnad mellan guldmedalj eller utslagen i försöken.

Vi kan inte alla bli OS-kungar, men det finns faktiskt vetenskapliga sätt att bli mer framgångsrik. Men om du inte orkar ändra så mycket, så kan du åtminstone glädjas åt att du redan har ett supersinne.

Tror du att Bolt vinner?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.