1 av 2
- Foto: TT/ Montage
2 av 2
- Foto: Jens L'Estrade

Därför knäcks man under press – så undviker du att drabbas

Tänk att missa en straff eller tjuvstarta i en final. Även om du inte är olympier, så kanske du kan känna igen dig. Men hur undviker man att knäckas under press?


OS är fyllt av uppfyllda drömmar, men faktiskt ännu fler krossade. Hela tiden ser man människor som kämpat i år för precis det här ögonblicket, och precis när det verkligen gäller, då funkar det inte alls. Men vad är det egentligen som händer, och varför faller människor ihop under press. Och finns det något man kan göra åt det? Vox har rett ut vad det är som gäller.

Om du känner att du ofta låter press knäcka dig behöver det faktiskt inte vara ett dåligt tecken. Självklart är det otroligt jobbigt när det händer, men det kan faktiskt säga ganska bra saker om dig som person.

Det verkar faktiskt som att de som knäcks lättare faktiskt ofta är smartare, eller åtminstone har ett större arbetsminne. Det verkar nämligen som att de som är vana vid att bara kunna använda sin intelligens för att lösa uppgifter drabbas hårdare när deras arbetsminne kloggas igen av stress och oro. Andra som drabbas hårt är de som verkligen ogillar att förlora. Det här blir dessutom värre ju större priset som man vinner är. Det här kan förklara varför det är så många som knäcks exempelvis under OS.

Så hur undviker man att knäckas när det verkligen gäller? Forskarna har faktiskt hittat fyra saker som gör att du kan hålla ihop bättre.

För det första bör du träna i pressade förhållanden. Du blir helt enkelt bättre på det du tränar på och kan fokusera bättre när det är allvar om du förberett dig för pressen. Dessutom kanske du borde se till att distrahera dig själv lite, eftersom ett allt för stort fokus gör att du kan psyka ut dig själv. Att en liten stund släppa tankarna på uppgiften kan faktiskt göra att du får ett bättre resultat.

Den tredje saken du kan göra är att se till att göra uppgiften snabbt. Om du går och drar på det så växer uppgiften i ditt huvud och det blir troligare att du inte klarar det.

Slutligen så kommer du att knäckt färre gånger om du har kontakt med dina känslor. I flera experiment har försökspersoner lyckats bättre på olika test om de fått skriva om sina känslor en liten stund innan. Det här motverkar ångest, som kan göra att du knäcks helt.

Så om du är en smart tävlingsmänniska kanske det är dags att börja träna i pressade situationer, öva dig i att tänka på annat och bara se till att ta tag i uppgiften. Dessutom ska du såklart tänka på hur det känns hela tiden.

Slutligen ska vi kanske alla komma ihåg att, hur jobbigt det än känns när det händer, så är det inte hela världen om vi blir lite stressade vid stor press. Särskilt om man inte är olympier. Du får säkert en ny chans, och du behöver nog inte vänta fyra år.

Forskare har nu kommit på varför Usain Bolt är så rekordsnabb. Här är dessutom fem vetenskapligt baserade strategier för att sova bättre.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Pallar du press?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polens president stoppar dagen efter-piller

Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

1 timme sedan
Polisen har gått ut med en internationell efterlysning efter en man som misstänks ha legat bakom dödsskjutningarna i Farsta i södra Stockholm den 10 juni förra året, enligt uppgifter till Aftonbladet.