Forskare har sett att barns hjärnor faktiskt förändras när deras mammor tar på dem.
1 av 2
Forskare har sett att barns hjärnor faktiskt förändras när deras mammor tar på dem.
2 av 2
- Foto: TT

Mammor förändrar sina barns hjärnor – bara genom beröring

Föräldrar påverkar såklart sina barn, men det verkar som att man faktiskt kan se hur deras hjärnor förändras. Bara genom beröring.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Bebisar är beroende av sina föräldrar av många anledningar – de behöver mat, vatten och skydd mot omvärlden. De skulle helt enkelt inte klara sig ensamma. Vi vet också sedan tidigare att det är viktigt för bebisar att få kärlek, men exakt hur viktigt det faktiskt är har vi tidigare inte vetat. Nu visar en ny studie att närhet från föräldrar till och med bidrar till att förändra barnets hjärna, skriver Huffington Post.

På 50-talet genomförde forskaren Harry Harlow ett experiment med hjälp av bebisapor. Aporna fick sitta i en bur tillsammans med antingen en metallfigur eller ett gosedjur. Studien visade att aporna sökte närhet med gosedjuret, trots att deras mat inte kom därifrån, och att de ignorerade metallfiguren. Något som alltså visade att kärlek var lika viktigt för bebisarna som mat.

Nu har man tagit denna forskning ett steg längre, för att se om beröring faktiskt har någon mätbar effekt på hjärnan. Forskarna lät 40 barn i femårsåldern leka tillsammans med sina mammor och räknade samtidigt hur många gånger de rörde vid varandra under leken.

Ett par dagar senare scannades barnens hjärnor. Det man då tittade på var den sociala delen av hjärnan, som påverkar hur vi samspelar med andra människor. Då kunde man se att hjärnaktiviteten där var starkare hos de barn som fått mer närhet från sina mammor.

Studien bevisar också att närhet inte bara är viktigt för spädbarn utan även för äldre barn. Det tar många år för våra sociala färdigheter att bli helt utvecklade, så närhet och kärlek är fortsatt lika viktigt under hela uppväxten. Men det är väl inte så förvånande egentligen – för vem tycker inte om att få en kram?

Du minns inte din tidiga barndom, men den påverkar dig faktiskt mycket fortfarande. Nya studier menar att det är bra att aldrig kunna sitta stilla. Störigt kanske, men nyttigt för hälsan.

/
/
/