Forskare har sett att barns hjärnor faktiskt förändras när deras mammor tar på dem.
1 av 2
Forskare har sett att barns hjärnor faktiskt förändras när deras mammor tar på dem.
2 av 2
- Foto: TT

Mammor förändrar sina barns hjärnor – bara genom beröring

Föräldrar påverkar såklart sina barn, men det verkar som att man faktiskt kan se hur deras hjärnor förändras. Bara genom beröring.


Bebisar är beroende av sina föräldrar av många anledningar – de behöver mat, vatten och skydd mot omvärlden. De skulle helt enkelt inte klara sig ensamma. Vi vet också sedan tidigare att det är viktigt för bebisar att få kärlek, men exakt hur viktigt det faktiskt är har vi tidigare inte vetat. Nu visar en ny studie att närhet från föräldrar till och med bidrar till att förändra barnets hjärna, skriver Huffington Post.

På 50-talet genomförde forskaren Harry Harlow ett experiment med hjälp av bebisapor. Aporna fick sitta i en bur tillsammans med antingen en metallfigur eller ett gosedjur. Studien visade att aporna sökte närhet med gosedjuret, trots att deras mat inte kom därifrån, och att de ignorerade metallfiguren. Något som alltså visade att kärlek var lika viktigt för bebisarna som mat.

Nu har man tagit denna forskning ett steg längre, för att se om beröring faktiskt har någon mätbar effekt på hjärnan. Forskarna lät 40 barn i femårsåldern leka tillsammans med sina mammor och räknade samtidigt hur många gånger de rörde vid varandra under leken.

Ett par dagar senare scannades barnens hjärnor. Det man då tittade på var den sociala delen av hjärnan, som påverkar hur vi samspelar med andra människor. Då kunde man se att hjärnaktiviteten där var starkare hos de barn som fått mer närhet från sina mammor.

Studien bevisar också att närhet inte bara är viktigt för spädbarn utan även för äldre barn. Det tar många år för våra sociala färdigheter att bli helt utvecklade, så närhet och kärlek är fortsatt lika viktigt under hela uppväxten. Men det är väl inte så förvånande egentligen – för vem tycker inte om att få en kram?

Du minns inte din tidiga barndom, men den påverkar dig faktiskt mycket fortfarande. Nya studier menar att det är bra att aldrig kunna sitta stilla. Störigt kanske, men nyttigt för hälsan.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

E-handeln fortsätter att öka

Sverige näst bäst på patent

Sverige är ett fortsatt starkt patentland, med Ericsson i spetsen. Detta enligt nya siffror från europeiskt håll. Det visar att det finns en tro på framtiden, säger Sara Backman, avdelningschef på Patent- och registreringsverket.

Näringslivets känga till regeringen: Sluta snåla

Sluta snåla, inflationen är borta, tycker Svenskt Näringsliv som uppmanar regeringen att rusta upp skruttiga järnvägar och vägar. Men brist på arbetskraft riskerar sätta fart på inflationen igen.

Trots AI: Färre studenter fast för fusk

För andra året i följd minskar antalet studenter som stängs av eller varnas för fusk. Farhågorna om att AI-verktyg skulle leda till ökat fusk har alltså ännu inte besannats.

"Stöd" för Putin att ta nya riskabla beslut

Ett falskt valresultat ska visa att Vladimir Putin har haft rätt hela tiden. Och det öppnar för nya drastiska beslut. För att bryta ned Ukrainas försvar antas många nya ryssar behöva kallas in till invasionsstyrkorna.

Blinken på ny resa i hopp om vapenvila

1 timme sedan
USA:s utrikesminister Antony Blinken reser till Saudiarabien och Egypten. På dagordningen: få till en vapenvila mellan Israel och Hamas samt öka hjälpsändningar i Gaza, uppger USA:s UD.