Måndag 25 Okt
Stockholm

Havet blir allt varmare – gör oss sjuka

Det har skett en stor ökning av förgiftningar av bakterien Vibrio, som ofta finns i skaldjur.
1 av 3
Det har skett en stor ökning av förgiftningar av bakterien Vibrio, som ofta finns i skaldjur. Foto: TT/Montage
Ökningen beror troligen på att havstemperaturen har ökat.
2 av 3
Ökningen beror troligen på att havstemperaturen har ökat. Foto: Pixabay
Vibriobakterierna älskar nämligen värme.
3 av 3
Vibriobakterierna älskar nämligen värme. Foto: Ap

Allt fler blir sjuka, och symtomen är riktigt otrevliga.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Så här i sommartid verkar ju bra badtemperaturer som en ganska bra sak, men, som Huffington Post skriver, kan ökande havstemperaturer faktiskt göra oss sjuka.

Anledningen till att den ökande havstemperaturen kan orsaka sjukdomar är bakteriefamiljen vibrio. Det finns över hundra olika typer av vibriobakterier, och den mest kända är den potentiellt dödliga kolerabakterien.

Om du blir smittad kan du få kraftiga diarréer, illamående och ett flertal andra symtom som du verkligen inte vill ha. Varje år så dör ungefär hundra amerikaner av smittan, och så många som 80 000 smittas. Och det här är en siffra som ökar.

Anledningen till ökningen är att vibrio älskar värme, och när vattentemperaturen ökar så ökar också andelen bakterier. Man har faktiskt sett att de är så mycket som tre gånger fler av de här bakterierna i vattnet nu, vilket inte är konstigt när yttemperaturen ökat en och en halv grad sedan femtiotalet.

Hur orolig behöver du vara då? De flesta blir smittade när de äter råa skaldjur, exempelvis ostron, eller skaldjur som inte kokats ordentlig. Men man kan även smittas om du simmar i havet med öppna sår. Så för att skydda dig kanske du bör dra ner lite på din ostronkonsumtion, bada i poolen om du har ett sår och ha på dig skyddshandskar när du hanterar råa skaldjur.

Har du koll på vilken som är världens tuffaste fågel? Och kan du gissa hur T-Rex lät egentligen? Ett tips är att det inte alls är som i Jurassic Park...

Äter du ostron?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela