Gendopning är en ny teknik som skulle kunna göra idrottare permanent bättre. Det räknas dock som fusk.
Gendopning är en ny teknik som skulle kunna göra idrottare permanent bättre. Det räknas dock som fusk. - Foto: TT

Nya sportfusket – svårare att spåra och kanske redan här

Idrottare riskerar permanenta skador genom gendopning, som är att manipulera gener, i hoppet om att bli supermänniskor


Första frågan: Vad är gendopning? Jo, det är helt enkelt genterapi, det vill säga att klippa och klistra med gener, för människor som egentligen inte behöver det. Genterapi är en superteknik som i framtiden kan användas till att bota massor av nu obotliga sjukdomar. Gendopning, däremot, är mest ett sätt att fuska.

Hur troligt är det att det används redan i dag? Springer det omkring gendopade atleter i Rio just nu? Det är en svår fråga, skriver The Science Explorer, och svaret är lite komplicerat.

Det är faktiskt inte så konstigt att tänka sig att tekniker som är tänkta att användas för att bota sjukdomar skulle användas för dopning. Många av de fuskpreparat som används redan nu har ju sin grund i faktiskt medicin. Men gendopning skulle innebära en permanent förändring av idrottaren.

Det finns väldigt stora skäl till att idrottare med tveksam moral skulle vara intresserade av gendopning, trots alla risker. Med ny teknik, som exempelvis CRISPR, blir det lättare att byta ut gener och eventuellt skulle man kunna skapa helt nya gener. Det skulle alltså betyda att vi skulle kunna skapa supermänniskor, som exempelvis kan springa övermänskligt fort.

En annan "fördel" med gendopning är att det kan vara svårare att upptäcka än traditionell dopning. Det har dock varit förbjudet ända sedan 2003 och världens sportorganisationer jobbar hårt för att hitta nya sätt att upptäcka den här typen av förändringar.

Så hur stor är risken att det används redan i dag? Det är inte särskilt troligt att det finns atleter som lyckats, men däremot finns en stor risk att några åtminstone försökt. Som det ser ut i dag är gendopning dock väldigt farligt och dessutom är det väldigt troligt att det dessutom är ganska verkningslöst. Att det kommer att kunna bli ett problem i framtiden är dock ganska säkert, och dessutom finns det alltid sådana som är beredda att riskera sin hälsa för sin idrott.

Lite mer OS-forskning: Man har nu hittat anledningen till Usain Bolts överlägsna snabbhet, och dessutom har man undersökt vilka det är som klarar press sämst. Bra att veta inför straffläggning...

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tror du någon i Rio är gendopad?
Tack för din röst!