Måndag 29 Nov
Stockholm

Här är världens äldsta haj – kan ha varit vän med Gustav II Adolf

Världens äldsta haj kan bli hela 400 år gammal.
1 av 2
Världens äldsta haj kan bli hela 400 år gammal. Foto: Ap
Den heter håkärring och dyker då och då upp i Sverige.
2 av 2
Den heter håkärring och dyker då och då upp i Sverige. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Den växer inte fort, men det växer minst sagt länge. Håkärringen krossar alla tidigare rekord

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Vi tänker oss tillbaks till början av 1600-talet. Gustav II Adolf regerar, The Mayflower lägger till i Den Nya Världen och alla vill ha på sig riktigt puffiga byxor. Dessutom föds, långt upp i norr, en 42 centimeter lång haj. Det sjuka är att den hajen kan leva än i dag.

Det är i Science som de nya fynden presenteras. Hajen, som på svenska heter håkärring, kan alltså bli 400 år gammal. Det här är rekord för ryggradsdjur. Dessuotom krossas de tidigare rekorden, som låg på strax över 200 år, med stor marginal.

Varför blir då den här hajen, som kan bli över fem meter och som ibland syns till vid Sveriges kuster, så himla gammal? En förklaring kan ligga i de väldigt kalla vatten som den simmar runt i, som ger en mängd positiva effekter på deras hälsa.

Man har beräknat hajarnas ålder med hjälp av deras storlek. De växer nämligen bara någon centimeter om året. Med tanke på hur stora de är, så fattar man att de måste vara rätt gamla. Ännu mer udda är att honorna verkar vara över 150 år första gången de reproducerar sig. Rätt sena i starten, alltså, men de är kanske värda att vänta på?

Havet blir allt varmare, vilket verkar göra oss sjuka. Och kan du gissa vad den här stora rosa bollen, som flyter omkring i havet, är?

Vill du bli 400 år?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela