Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

5 snabba tips som får människor att gilla dig

- 15/08/2016, 10:16
Det finns saker du kan göra för att människor ska gilla dig lite mer, och allt grundar sig på forskning.

Det finns saker du kan göra för att människor ska gilla dig lite mer, och allt grundar sig på forskning.

Pixabay/ Montage

Om du har lite svårt att nå fram till människor, har forskningen massa tips för dig. Det går faktiskt att få människor att gilla dig lite mer.

Oftast växer vänskaper fram mycket av sig själva, men ibland kanske du vill göra medvetna försök att utöka din vänskapskrets eller så vill du att en särskild person ska gilla dig lite mer. Då kan det vara bra att ta vetenskapen till hjälp. IFLScience har samlat ihop all forskning på området, och här är de bästa tipsen.

1. Ge komplimanger, men inte för många

De ord du använder för att beskriva andra kommer även att förknippas med dig. Det betyder att om du ofta talar väl om andra, så kommer även du ses på som bättre. Om du däremot sprider negativitet och elakheter, så kommer även det kladda fast på dig.

Komplimanger är alltså bra, men se till att inte ge för många. Det verkar nämligen som att människor har någon form av tröskel, där komplimanger inte känns äkta. För att människor verkligen ska gilla dig ska du dessutom blanda upp komplimanger med lite mer negativa saker, eftersom känslan av att du "vinns över" är väldigt positiv.

2. Var varm och kompetent

Om du verkar varm, alltså glad och inte hotfull, så tycker människor att du verkar vara en trevlig prick. Om du dessutom ler ofta så är det ännu mer positivt. Dessutom så gör kompetens, eller åtminstone att du framstår som kompetent, att du blir lättare att tycka om.

3. Visa upp hur lika ni är

Mirroring kallas det när du medvetet eller omedvetet speglar någon annans kroppsspråk. Det kan verka lite creepy, men gör faktiskt att människor tycker om dig mer.

Andra likheter som kan vara bra att framhäva är saker ni tycker lika om. Vi tycker ofta bättre om den som vi känner igen oss i, så till den grad att vi faktiskt tycker bättre om människor bara vi ser dem tillräckligt ofta, och det gäller särskilt frågor vi bryr oss mycket om. Om du och en annan person tycker lika i någon moralisk, religiös eller politisk fråga så var inte rädd att diskutera det.

4. Tro att människor är bra och bete dig som att du gillar dem

Om alla människor du möter alltid är idioter, skulle det kunna vara så att felet ligger hos dig och inte hos alla andra. Det är helt enkelt så att om du tror att folk ska bete sig dåligt mot dig, så kommer du bete dig på ett sätt som skapar deras dåliga beteende. Om du i stället tror att människor kommer att vara snälla och intressanta, så kommer du märka att de i högre grad är just det.

Eftersom vi speglar varandra så kommer människor att gilla dig mer om du gillar dem. Kanske är lite "fake it till you make it", alltså att du låtsas att du gillar någon, precis det du behöver för att faktiskt komma så nära att riktig vänskap faktiskt ska börja spira. Det här är ytterligare en strategi som kan bli väldigt obehaglig om du gör det fel, så se till att tona ner det. Det handlar mer om hur du känner, vilket omedvetet påverkar ditt beteende, än att du medvetet ändrar ditt sätt.

5. Låt dem prata om sig själva

Det verkar som att det är lika belönande att prata om sig själv som att äta något gott eller vinna pengar. Det säger åtminstone en studie från Harvard, som såg att belöningscentra i hjärnan aktiverades mer om en person visste att deras skryt skulle delas med någon annan. Om du vill få någon att gilla dig är det alltså väldigt effektivt att låta dem prata på om sig själva.

Om du nu skaffat massa vänner, kanske det är dags att gå vidare till dejtingscenen. Forskare har nu knäckt koden om hur du lyckas på Tinder. Och har du koll på vad andra tror om dig, baserat på ditt utseende?

Har du lätt att få vänner?