Det verkar som att livet uppstod i varma undervattenskällor, i stället för i "ursoppan" som man trodde tidigare.
Det verkar som att livet uppstod i varma undervattenskällor, i stället för i "ursoppan" som man trodde tidigare. - Foto: Wikimedia Commons

Vi har haft fel om hur livet uppstod – i 90 år

Teorin om "ursoppan" har nu fått en utmanare, och det verkar som att den kontroversiella teorin kan vara rätt.


De senaste nio decennierna har forskarnas favorit-teori om hur livet uppstod varit att det hände i "ursoppan". Denna soppa var varmt, kemikalierikt vatten där livet uppstod genom en mängd kemiska reaktioner som triggats av UV-ljus eller blixtnedslag. En annan teori, som ansetts "exotisk och kontroversiell", är att livet i stället uppstått vid undervattensvulkaner. Nu verkar det som att den teorin är mer och mer sannolik, skriver The Conversation.

Dessa undervattensvulkaner, eller hydrotermala källor, är ställen på havets botten där varmt, basiskt vatten från jordens inre sipprar upp i det mycket surare havsvattnet. Det som skapas är en helt unik miljö, där man än i dag fortsätter att hitta nya former av liv. Det är alltså vid dessa källor som det verkar som att allting började.

Anledningen till att vulkanteorin ökar i sannolikhet är att den, till skillnad från soppteorin, kan förklara hur celler utvecklat förmågan att skaffa och behålla energi. Dessutom är den tidigaste gemensamma släktingen, alltså det som allt liv på jorden härstammar ifrån, som man känner till en liten värmeälskande, väteknaprande encellig varelse. Den här LUCA (Last Universal Common Ancestor) bodde i något som lättast kan jämföras med just dessa undervattensvulkaner.

Det kan verka oviktigt om vi kom ur soppa eller undervattenskällor, men med en större förståelse för alltings början skapas även en större förståelse för hur allting är i dag. Och dessutom är väl mer kunskap aldrig fel?

Vi har kommit en lång väg från urtidens undervattensvulkaner, men världens äldsta cancer är ändå rätt gammal. Och vet du vad som händer med din hjärna, när du skippar att sova? Hint: Du blir inte direkt smartare.

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/
Vilket team är du?