Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Forskare: Törst gör dig lite dummare

- 17/08/2016, 11:40
Bara lite vätskebrist påverkar din hjärna, så se till att dricka ordentligt.

Bara lite vätskebrist påverkar din hjärna, så se till att dricka ordentligt.

CHRISTINE OLSSON

Det verkar som att vätskebrist påverkar dig mycket tidigare än vad vi tidigare trott.

Det är viktigt att dricka vatten och vi har väl alla hört råden: drick åtta glas vatten, undvik kaffe och håll koll på färgen på ditt urin, så att det inte blir för mörkt. Att dricka för lite vatten kopplas till allt från dålig hy till dåligt humör, men nu verkar det som att det även påverkar hur smart du är. Och det räcker, enligt The Conversation, med bara en smula för lite vatten för att vi ska se en tydlig effekt.

Det var forskare vid Swansey University som lät ett gäng försökspersoner gå törstiga för vetenskapen. De fick helt enkelt hänga ett par timmar i ett varmt rum, och fick göra olika hjärntest både före och efter.

Det man såg var att redan så lite som en vattenförlust på 0.72 procent av kroppsvikten gjorde att deltagarna presterade sämre på testen. Det fanns även ett samband mellan hur törstig man kände sig och hur dåligt man klarade sig på testen.

Om du vill hålla dig riktigt skarp är det alltså viktigt att du ser till att hålla den där vattenflaskan fylld, och dessutom ser till att tömma den rätt ofta.

Visste du att forskare knäckt koden om hur du lyckas på Tinder? Rätt bra att veta, eller hur? Och här är fem tips som får människor att gilla dig mer. Och var lugn, de är såklart vetenskapligt baserade.

Dags för ett glas vatten?