Lördag 28 Maj
Stockholm

5 huskurer som faktiskt fungerar – rent vetenskapligt

Det här är kanske lite väl bitter medicin, men faktum är att vetenskapen stöder huskurer med honung, vitlök och grodor. Men kanske inte ihop...
1 av 2
Det här är kanske lite väl bitter medicin, men faktum är att vetenskapen stöder huskurer med honung, vitlök och grodor. Men kanske inte ihop... Foto: TT
Ingen av dem är dock mirakelmediciner.
2 av 2
Ingen av dem är dock mirakelmediciner. Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Husmorsknep, sånt som mormor rekommenderade, kanske mest är placebo. Men det finns faktiskt vissa kurer som har vetenskapligt stöd.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Vi går mot förkylningstider, och förkylningstider betyder huskurstider. Men vilka är egentligen bara vidskepelse, och vilka har vetenskapligt stöd? Live Science har sammanställt vad forskningen säger.

Honung
Honung har sedan de gamla grekerna, och kineserna, och egyptierna använts för allt från magsår till amputationer(!). Om det funkar när du förlorat en lem är lite oklart, men däremot så kan honung en halvtimme innan sängdags hjälpa mot hosta och förbättra sömnkvalitén.

Grodor
Ett ganska äckligt husmorsknep härstammar från Ryssland, där en groda i mjölken ansågs hålla den färsk längre. Det kan dock visa sig att det kan ligga en hel del i det här knepet, då grodans skinn är täckt med massa kemiska föreningar. De här ämnena är effektiva mot olika patogener, som trivs i de fuktiga miljöer där grodan oftast bor. Men kanske kan den alltså hålla mjölken drickbar längre om den i stället bor där.

Vitlök
Rå vitlök är antibakteriellt och kan dessutom döda såväl virus som svampar. Det kanske inte botar förkylning, men det kan hjälpa till något.

Lök
Lök kommer inte hjälpa mot exempelvis bölder och utslag, vilket det traditionellt använts för. Däremot så kan de flavonider löken innehåller ha viss effekt på Parkinsons, hjärtsjukdomar och mot stroke.

Ingefära
Precis som de andra så är ingefära ingen mirakelmedicin, men det har vissa dokumenterade effekter. Ingefära fungerar mot illamående hos gravida och det finns visst stöd för att det även skulle kunna hjälpa vid cellgiftsbehandling. Det funkar däremot inte mot åksjuka, vilket är trist för de som lider av det.

Dagens häftigaste: En del av din solbränna kommer från yttre rymden. Och det finns en hel del som tyder på att vi aldrig kommer kunna kommunicera ordentligt, om vi nu äntligen träffar på några utomjordingar.

Har du nån kickass huskur?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela