Tisdag 25 Jan
Stockholm

Ny behandling mot spindelfobi – lurar din hjärna

Många är rädda för spindlar, trots att de oftast inte är farliga.
1 av 3
Många är rädda för spindlar, trots att de oftast inte är farliga. Foto: Pixabay
Nu finns det dock en ny behandling, som fungerar genom att du lurar din hjärna.
2 av 3
Nu finns det dock en ny behandling, som fungerar genom att du lurar din hjärna. Foto: Faksimil
Så att du som lider av spindelfobi kan se att spindlar egentligen är rätt söta.
3 av 3
Så att du som lider av spindelfobi kan se att spindlar egentligen är rätt söta. Foto: Pixabay

En av de vanligaste fobierna är spindelfobi. Men nu finns det ny, effektiv hjälp att få.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

De är svarta, ludna och för det mesta ganska små. Oftast är de inte heller ett dugg farliga. Trots det är spindelskräck en av de allra vanligaste fobierna. Nu hoppas forskare att en ny slags terapi kan hjälpa till att bota de som lider av allvarliga fobier, skriver Inverse.

Man brukar ju säga att det bästa sättet att överkomma sina rädslor är att konfronteras med dem, och det är precis vad så kallad exponeringsterapi går ut på. Under exponeringsterapi blir patienten gradvis utsatt för det som väcker rädsla tills ett nytt minne, som inte har samma obehagliga associationer, har formats. Så att man ska exponeras för det man är rädd för är inget nytt i behandlingen av fobier, men en forskargrupp från Uppsala Universitet har tagit det ett steg längre.

Studien utfördes på en grupp av 45 personer som alla led av en stark arachnofobi, alltså spindelfobi. Det man gjorde var att först utsätta deltagarna för en mini-exponering, innan de tio minuter senare fick titta på ett större antal spindelbilder under en längre tidsperiod.

Nästa dag mätte man aktiviteten i amygdala, den del av hjärnan som styr våra rädslor. Det visade sig att när deltagarna fick se en bild på en spindel var aktiviteten i amygdala lägre än tidigare. En kontrollgrupp med samma rädsla för spindlar, som inte hade fått ta del av terapin, var lika rädda som förut.

Varför fungerar då detta? Jo, man tror att mini-exponeringen som deltagarna utsattes för hjälpte till att göra minnet instabilt. När de sedan utsattes för den riktiga rädslan, sparades själva rädslominnet i en försvagad form.

Nu vill forskarna fortsätta med sina undersökningar och utveckla behandlingen, med förhoppningen att den även kommer kunna användas för att behandla andra sorters rädslor och ångeststörningar.

Och för alla som lider av en fobi är det bara att vänta och hoppas. Tänk vad skönt den dagen du lugnt kan se på hur en spindel kommer klättrande över huvudkudden, utan att skrika i panik och springa åt andra hållet?

Andra saker som är läskiga är att vi när som helst kan träffas av små svarta hål och att kameler sprider sjukdomar. Men spindlar är ju också läskigt...

Kommentera
Kopiera länk
Dela