Pizza är kanske världens bästa mat, och nu håller vetenskapen med.
1 av 2
Pizza är kanske världens bästa mat, och nu håller vetenskapen med. - Foto: Pixabay
Det verkar som att vi faktiskt känner smaken av alla yummy kolhydrater som pizza innehåller.
2 av 2
Det verkar som att vi faktiskt känner smaken av alla yummy kolhydrater som pizza innehåller. - Foto: Pixabay

En sjätte smak hittad – förklarar varför pizza är himmelskt

Äntligen en vetenskapligt förklaring till att pizzakvällen är veckans bästa kväll.


De flesta har koll på våra fem smaker: sött, salt, surt, beskt och uppstickaren umami. Men nu verkar det som att vi har ytterligare en smak, skriver IFLScience, och den förklarar varför pizza är så himla gott.

Den nya smaken tros vara att vi känner av stärkelse, som ju är en viktig sorts kolhydrater. Tidigare trodde man att bröd, pasta och pizza mest smakade gott för att tuggandet gjorde att att kolhydraterna bryts ner till olika sockerarter som vi tycker smakar sött och gott. Men det verkar alltså gå djupare än så.

I ett försök fick människor dricka en lösning som innehöll komplexa kolhydrater. Nästan alla lyckades finna en "brödig" smak i drycken. Detta resultat kvarstod även när deltagarna tagit ett ämne som blockerade de receptorer på tungan som känner smak. Det betyder att man kan känna smaken av kolhydrater redan innan vårt saliv brutit ner dem till sockerarter.

Det finns en klar evolutionär fördel med att känna smaken av kolhydrater, eftersom dessa livsmedel ofta innehåller massor med näring och kalorier. Och detta, att känna igen mat som gör oss stora och starka, är precis vad smaksinnet är till för.

Så kanske är pizza världens bästa mat inte bara för att vi tycker att det smakar gott, utan för att våra tungor är kalibrerade att känna igen all dess kolhydratrika glans.

Det händer hur mycket coolt som helst inom vetenskapen just nu. Visste du att rymdresor gör att du blir yngre? Och att långa människor ser bättre i mörker?

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Älskar du pizza?
Tack för din röst!