Att vi svettas är en stor anledning till att det gått så bra för människan.
Att vi svettas är en stor anledning till att det gått så bra för människan. - Foto: Pixabay

Oväntade nyckeln till människans framgång – svett!

Kanske vi borde hylla våra lökringar, i stället för att bara tycka att de mest är jobbiga?


Ofta får vår hjärna all cred för att vi människor är jordens mest dominerande art, men enligt IFLScience är det en helt annan kroppsdel vi ska tacka. Eller snarare två och en halv miljoner kroppsdelar – våra svettkörtlar.

Alla som haft en dator med kass fläkt vet att det inte spelar någon roll hur smart något är om det inte kan kyla ner sig. Samma sak gäller även för levande varelser, och inga kylningssystem är lika effektiva som våra svettningar.

De flesta däggdjur svettas, men de gör de mest för att hålla sitt skinn i bra skick och för att sprida lukt. De svalkar sig i stället genom att öka luftgenomströmningen i kroppen. De flämtar, helt enkelt. Detta är ett mycket krångligare sätt att svalka ner sig som kräver att man aktivt jobbar med det.

Det kanske verkar som en liten grej, men att avdunsta vätska från huden gjorde att människor kunde bli en mycket bättre jägare. Vi är jämförelsevis värdelösa sprinters men genom att vi kan hålla i gång vår stora hjärna samtidigt som vi kyler ner oss, vinner vi i längden. Våra bytesdjur på en paleolitiska savannen var tvungna att stanna och flämta och då kunde vi, lite i taget, komma närmare och i kapp.

Så nästa gång du är lite orolig för att se lite fuktig ut när du ska tala inför en grupp kan du bara tänka på att vi aldrig hade nått dit vi är i dag om det inte var för vår svett. Lökringar är inget att skämmas för – det är en hedersmedalj.

Det verkar som att hundar är mycket smartare än vad vi tidigare har trott, och som att bananen, tyvärr, kan vara helt borta om så lite som fem år.

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/
/
Svettas du mycket?
Tack för din röst!