Den nya superpartikeln, Madala-bosonen, kan kanske förklara en av universums stora gåtor.
Den nya superpartikeln, Madala-bosonen, kan kanske förklara en av universums stora gåtor. - Foto: CERN

Ny superpartikel kan lösa ett av universums största mysterier

Det är såklart vid CERN som man tror att man hittat den nya superpartikeln, som fått namnet Madala-bosonen.


I det stora hela verkar det som att vi har ganska bra koll på hur allting fungerar, men så finns de där enorma, gapande kunskapsluckorna som inte verkar vilja fyllas. Varför hickar vi, hur ser aliens ut, hur uppstod livet och vad är mörk materia? Vi har teorier, men vi vet inte faktiskt hur det ligger till.

Men nu kanske det knepigaste av allt, det där med den mörka materien, kan ha en lösning. Det menar åtminstone en ny studie, som släppts i tidskriften Phys.org. Svaret? En ny boson!

Den mer kända Higgs boson började ju som en uträkning redan på sextiotalet. Man var hyfsat säker på att den nog fanns där, men det dröjde ända till 2012 innan man kunde bevisa att den verkligen fanns. Med den nya Modala-bosonen är det i stället så att man först hittat partikeln och nu ska försöka förstå vad det är.

Så vad är den ledande teorin? Man tror att det kanske har med ett av universums största mysterier att göra, nämligen mörk materia.

Vi vet att mörk materia finns, eftersom vi kan mäta den påverkan den har på gravitationen. Däremot kan vi inte mäta någon form av ljus eller strålning från den, så den är alltså helt osynlig. Men nu tror man alltså att den här nya bosonen kan vara nyckeln. Om det visar sig vara sant är det minst en lika stor upptäckt som när kvantfysikens lagar formulerades eller någon som Einstein gjort. Tungt, helt enkelt.

Rymden är läskig. Det verkar som att pyttesmå svarta hål kan vara på väg mot oss när som helst. Men å andra sidan brukar vi ju tro att vi talar med aliens, när det egentligen bara är mikrovågsugnar.

/
LHC
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kommer den här bosonen fixa allt?
Tack för din röst!