Lördag 29 Jan
Stockholm

Forskare har motbevisat "tresekundersregeln" – igen

Tar det verkligen tre sekunder för bakterier att  ta sig från golvet till kakan? Tveksamt, säger vetenskapen.
Tar det verkligen tre sekunder för bakterier att ta sig från golvet till kakan? Tveksamt, säger vetenskapen. Foto: Totte Löfström

Tänker du att du kanske är snabbare än bakterierna? De dåliga nyheterna är att du inte är det. Åtminstone inte alltid.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Erkänn nu: Har det hänt att du plockat upp något från golvet och ätit det? Kanske har du tänkt att du är snabbare än alla små läskiga patogener? Och har du inte hört att det tar tre sekunder för bakterier att fastna? Du har tänkt fel, åtminstone enligt Science Alert.

"Tresekundersregeln", tanken om att det tar längre än tre sekunder för bakterier att sprida sig till en matvara, har redan tidigare avvisats av forskarvärlden men nu har ett team från Rutgers University bestämt sig för att verkligen sätta den på prov.

De tappade ett gäng olika matvaror, från torrt bröd till vattenmelon, på olika golvytor och mätte sen hur mycket bakterier som överförts efter en viss tid. Deras resultat: Du är aldrig snabbare än en bakterie.

Men det beror faktiskt lite på vad du tappar, och var du tappar det. Om det du tappar är blött eller klibbigt kommer massor med mer potentiellt farliga bakterier överföras till din mat. Det här beror ju på att de små encelliga raringarna inte har några ben, utan kräver vätska för att överföras.

Om du någonsin bott på ett brittiskt B&B har du säkert utvecklat en stor motvilja mot sunkiga heltäckningsmattor. Men när det gäller bakterieöverföring är dock mattor bättre, eftersom strukturen gör att mindre av ytan faktiskt nuddar din mat. När det gäller överföring av damm, hårstrån och annat päckel är mattans förstaplats dock ohotad.

Forskarna såg att tiden en matvara har kontakt med bakterier har betydelse för hur mycket som överförs, men att vissa bakterier överförs i stort sett direkt. Tresekundersregeln är alltså bara båg, men å andra sidan är det inte särskilt troligt att du kommer att bli jättesjuk av något som finns på ett vanligt golv. Vissa hävdar till och med att vi skulle må bättre om vi fick i oss lite mer bakterier.

Så om du känner att du vill äta din kaka, trots att den varit på golvet, är det faktiskt helt upp till dig. Men, och det är ett viktigt men, skyll inte på någon falsk regel.

En annan sak som forskarvärlden är överens om inte finns är chemtrails. Andra saker, som exempelvis de här fem husmorstipsen, har faktiskt vetenskapligt stöd.

Använder du tresekundersregeln?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela