Det här är kanske det dummaste Kim Jong Un gjort hittills

- 13/09/2016, 15:49
Inte nog att Kim Yong Un hotar med atombomber, nu verkar det dessutom att han har lyckats göra en vulkan sur.

Inte nog att Kim Yong Un hotar med atombomber, nu verkar det dessutom att han har lyckats göra en vulkan sur.

Pixabay/ Montage

Atombomber i sig är riktigt superkasst, men det verkar faktiskt som att Nordkorea lyckats göra det ännu värre.

För att fira sin nationaldag har Nordkorea just smällt av sin största bomb hittills. Vi ska inte kommentera närmare på om det är ett lämpligt sätt att fira på, men det verkar som att Nordkoreas sprängningar är dåligt på väldigt många olika plan.

De flesta anser nog att kärnvapen som grej är rätt dåligt och att det inte är en superbra idé att lite mer labila nationer skaffar sig dem. Och det är oroande att Nordkorea har en allt större arsenal, men själva provsprängningarna kan visa sig vara ett lika stort hot som eventuella bombangrepp.

Det är nämligen rejält kraftiga grejer, de där vätebomberna. Faktum är att de är så kraftiga att de ger seismiska utslag, precis som jordbävningar. Och varför är det ett problem? På grund av Paektu, såklart!

Paektu är en sovande vulkan som ligger på gränsen mellan Nordkorea och Kina, och Paektu gillar inte att bli störd. De provsprängningar som hittills gjort har skakat vulkanens magmakammare, och om Nordkorea verkligen har en riktig vätebomb så kan framtida skalv bli nog kraftfulla för att vulkanen ska få ett utbrott.

Hur dåligt skulle ett vulkanutbrott vara då? Det skulle självklart vara helt katastrofalt för den närliggande regionen, då Paektu är en riktig baddare till vulkan. Men det skulle även kunna få rejäla globala konsekvenser. Och då snackar vi inte lite inställda flyg, utan stora klimatförändringar på grund av ett tjockt lager aska i hela vår atmosfär.

Landets ledare, Kim Yong Un, kallades nyligen "galet vårdslös" av Sydkoreas president. Tänk så rätt han hade.

Mer om Nordkoreas senaste klanterier kan du läsa på IFLScience.

Andra som hade lite otur med vulkaner var dinosaurierna. Läs här om hur vi kan undvika att drabbas lika hårt. Men om vi lyckas sabba allt, verkar de marina däggdjuren vara redo att ta över. Nu har forskare nämligen sett att delfiner kan prata i hela meningar.