Hur vet man hur smart ett barn ska bli? Kolla hur intelligent mamman är.
1 av 2
Hur vet man hur smart ett barn ska bli? Kolla hur intelligent mamman är. - Foto: TT
Det här beror på att gener ärvs olika beroende på vilken förälder den ärvs i från.
2 av 2
Det här beror på att gener ärvs olika beroende på vilken förälder den ärvs i från. - Foto: Ap

Är du smart? Det beror på din mamma!

Bästa sättet att veta hur smart ett barn ska bli? Kolla hur intelligent mamman är.


Du ärver dina gener från dina föräldrar, men det verkar som att det är lite mer komplicerat än så. Vi har tidigare skrivit om hur du antagligen blir mer lik din pappa än din mamma, särskilt gällande din hälsa. Men ny forskning säger nu att din intelligens, den ärver du från din kära mor.

Den genetiska komponenten bestämmer såklart inte helt hur smart du är, men arvet har betydelse. Tidigare har man antagit att du får ungefär lika mycket från båda dina föräldrar. Nu har man dock sett att generna som styr IQ är på X-kromosomen, så det är troligare att du får den från din mor.

Självklart bidrar även fäder till generna på X-kromosomen, men just när det gäller intelligens har mammans gener förtur. I andra fall är det naturligtvis tvärt om.

Så inte nog med att du får fler smartgener av din mamma, de få som din pappa ändå bidrar med puttas undan av moderliga supergener. När det gäller ärftlig intelligens verkar pappan vara rätt oviktig, helt enkelt.

Så nästa gång du gör något riktigt smart, så skicka en tacksam tanke till din mamma. Om inte hon var så kompetent hade kanske inte du varit så smart som du är.

Om du vill läsa mer om det här, fast på engelska, kan du kolla in Psychology Spot.

Sött, salt, surt, beskt, umami och pizza? Ja, det verkar faktiskt som att pizza är vår sjätte smak. Men ha kanske inte bacon på pizzan, för det verkar helt livsfarligt.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är din mamma smart?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Högre vinst för Evolution

Lägre priser pressar SSAB:s vinst

Stålkoncernen SSAB vinst faller tydligt. Under första kvartalet landade rörelsevinsten på 3 157 miljoner kronor, ner från 4 733 miljoner kronor samma period i fjol.

Uppgång väntas på börsen

Stockholmsbörsen väntas fortsätta upp när handeln inleds klockan nio, indikerar förhandeln på bland annat IG Markets.

Polisen i Skövde rapporterar om trafikolycka

"På Skövdevägen vid Skultorp är det en bilist som blir påkörd bakifrån av en annan bilist.", skriver polisen på sin hemsida.

Intrum sparar bort hundratals miljoner

Kredithanteringsföretaget Intrums vinst minskar och besparingsprogrammen utvidgas.

Stort vinstlyft för SEB

Ett högre räntenetto och ett större inflöde från finansiella transaktioner lyfter storbanken SEB:s vinst i första kvartalet mer än väntat. Men efterfrågan på krediter fortsätter dämpas av det höga ränteläget, enligt vd Johan Torgeby.