Onsdag 14 Apr
Stockholm

Är du smart? Det beror på din mamma!

Hur vet man hur smart ett barn ska bli? Kolla hur intelligent mamman är.
1 av 2
Hur vet man hur smart ett barn ska bli? Kolla hur intelligent mamman är. Foto: TT
Det här beror på att gener ärvs olika beroende på vilken förälder den ärvs i från.
2 av 2
Det här beror på att gener ärvs olika beroende på vilken förälder den ärvs i från. Foto: Ap

Bästa sättet att veta hur smart ett barn ska bli? Kolla hur intelligent mamman är.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Du ärver dina gener från dina föräldrar, men det verkar som att det är lite mer komplicerat än så. Vi har tidigare skrivit om hur du antagligen blir mer lik din pappa än din mamma, särskilt gällande din hälsa. Men ny forskning säger nu att din intelligens, den ärver du från din kära mor.

Den genetiska komponenten bestämmer såklart inte helt hur smart du är, men arvet har betydelse. Tidigare har man antagit att du får ungefär lika mycket från båda dina föräldrar. Nu har man dock sett att generna som styr IQ är på X-kromosomen, så det är troligare att du får den från din mor.

Självklart bidrar även fäder till generna på X-kromosomen, men just när det gäller intelligens har mammans gener förtur. I andra fall är det naturligtvis tvärt om.

Så inte nog med att du får fler smartgener av din mamma, de få som din pappa ändå bidrar med puttas undan av moderliga supergener. När det gäller ärftlig intelligens verkar pappan vara rätt oviktig, helt enkelt.

Så nästa gång du gör något riktigt smart, så skicka en tacksam tanke till din mamma. Om inte hon var så kompetent hade kanske inte du varit så smart som du är.

Om du vill läsa mer om det här, fast på engelska, kan du kolla in Psychology Spot.

Sött, salt, surt, beskt, umami och pizza? Ja, det verkar faktiskt som att pizza är vår sjätte smak. Men ha kanske inte bacon på pizzan, för det verkar helt livsfarligt.

Är din mamma smart?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela