Onsdag 14 Apr
Stockholm

Det enda alla detoxprodukter har gemensamt – de funkar inte

Det säljs många saker med "detox" på etiketten. Det har dock ingen som helst effekt.
1 av 2
Det säljs många saker med "detox" på etiketten. Det har dock ingen som helst effekt. Foto: Pixabay/ Montage
Faktum är att all avgiftning klarar din kropp av alldeles själv, utan vare sig juice, torrborste eller öronljus.
2 av 2
Faktum är att all avgiftning klarar din kropp av alldeles själv, utan vare sig juice, torrborste eller öronljus. Foto: Pixabay

Kan vi inte en gång för alla bara sluta att köpa de här grejerna? Du behöver faktiskt inte köpa några detoxprodukter.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

En förening som heter "Sense about science" frågade redan 2007 en massa företag som sålde detox-produkter den här enkla frågan: Exakt vilket toxiskt ämne är det som er produkt tar bort? Svaret de fick? Inte ett enda av företagen kunde nämna en substans.

Hur kommer det här sig? Alla produkter som lovar att detoxa din kropp har absolut ingen effekt. Just det, alla detoxprodukter är en bluff. Och ändå ser man dem överallt.

Det "detox" som förekommer på allt ifrån juicer till plåster för dina fötter (?) lovar att rensa din kropp från diverse "toxiner".Sanningen är ju dock att din kropp rensar ut alla farliga ämnen, helt utan hjälp från en produkt som ofta kostar dig många sköna slantar.

Den enda gången som man talar om detox i vetenskapliga sammanhang är i samband med människor som behöver avgifta sig från faktiska gifter, droger eller farligt höga blodalkoholnivåer. Den typen av avgiftning är en riktigt smärtsam process, och om den involverar läkemedel så är det rätt tunga saker och inget du plckar upp i hälsokosten.

Om du ätit lite för mycket eller känner att du behöver ta tag i din hälsa är det bästa du kan göra att se till att sova ordentligt, äta balanserar och försöka få lite frisk luft och motion. Hälsa kommer inte i pillerform, och det finns inga genvägar.

Att dricka vatten med chilipeppar eller citron, olika gröna klegg eller att äta nån mysko kapsel kommer inte ta bort några toxiner från din kropp.

Läs mer om hur värdelöst detox är på Vox.

Är du vegetarian, men äter fisk? Då kanske du borde tänka om... Och visste du att höginkomsttagare har fler insekter hemma?

Har du fallit för bluffen?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela