Bilder på spöken visar sig alltid vara fejk. Det är, tro det eller ej, även den här bilden.
Bilder på spöken visar sig alltid vara fejk. Det är, tro det eller ej, även den här bilden. - Foto: Pixabay/ Montage

Finns spöken? Här är sanningen

Kan det paranormala förklaras vetenskapligt? Eller, formulerat annorlunda, finns spöken på riktigt?


Väldigt många människor tror på spöken. Enligt en undersökning, som SVT skriver om, tror 16 procent av svenskarna på spöken medan hela 44 procent menar att de tror på någon form av paranormala fenomen. Men vad säger egentligen vetenskapen? Den är minst sagt skeptisk.

I ett svincoolt experiment har schweiziska forskare faktiskt lyckats återskapa spöken i ett labb, och resultatet var så läskigt att vissa av deltagarna var tvungna att avbryta experimentet.

Det som gjordes var att deltagarna fick styra en robotarm som rörde vid deras rygg. När allt var koordinerat så kändes det bara som att de kliade sig själva på ryggen. Lite skumt kanske, men inte särskilt spöklikt. När forskarna fördröjde armen med 500 millisekunder, så blev resultatet genast läskigare.

I stället för att bara känna det som en pytteliten fördröjning så började deltagarna känna närvaron av någon annan i rummet, och att denna person rörde vid deras rygg. De kände även närvaron av upp till fyra andra peroner i rummet och beskrev känslan att de sögs mot den spöklika handen som rörde vid deras rygg. Spooky!

via GIPHY


Man tror att det här beror på att det blir lite snett i kopplingarna i vår kroppsuppfattning. I experimentet var detta skapat, men det kan även orsakas av allt ifrån sjukdom till stress, exempelvis om du är rädd eller har drabbats av en stor sorg.

När någon känner närvaron av någon annan är det alltså bara sig själv man känner, men ens hjärna har just då lite svårt att ha koll på exakt var man är. Mer om undersökningen kan du läsa i The Telegraph.

Även andra "bevis" för spökens existens har blivit utförligt förklarade av vetenskapen, och det finns många saker som skulle kunna förklara det som tolkats som spöken. Mental Floss nämner bland annat infraljud, sjukdomsalstrande mögel och helt vanligt grupptryck.

Sir Arthur Conan Doyle spökbild

Och sen ska man inte glömma de "spöken" som är rena bluffar, som fotot ovan på Sherlock Holmes-skaparen Arthur Conan Boyle och ett "spöke".

Det är alltså väldigt osannolikt att spöken faktiskt existerar, och det kan ju vara lite trist. Å andra sidan betyder det att allt kommer inifrån din fantastiska hjärna, som är så finurlig att den till och med kan lura sig själv.

via GIPHY


Tyvärr verkar vi inte ha något sjätte sinne heller. Det finns nämligen en vetenskaplig förklaring på att du känner på dig när någon tittar på dig. Helt sant är dock att gäspningar smittar.Vet du varför?

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tror du på spöken?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Kina tvingar Apple att ta bort mobil-appar

Ödesstund för Ukrainapaketet – och talmannen

Världen håller andan när USA:s kongress står i begrepp att rösta om stöd till Ukraina och Israel – hjälp som är avgörande för de pågående krigen. Även talman Mike Johnson är på helspänn. Hjälppaketen gör att han riskerar att avsättas av högerflanken i sitt eget parti.

Nytt vulkanutbrott i Indonesien

Vulkanen Raung i Indonesiens norra övärld spyr återigen aska mot skyn. På fredagen har en 400 meter hög rökpelare uppmätts av landets myndigheter.

Stormen kring Kinberg Batra - detta har hänt

Kompisrekryteringar och rymdfakturor. Förra året tillträdde den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Nu stormar det rejält kring henne.

Då sänks skatten för en miljon svenskar – är du en av dem?

Det senaste året har inte inneburit några stora sänkningar av skatter för de svenska hushållen. Istället har man trängts av höga räntor, dyrare varor och faktiskt flera skattehöjningar. Américo Fernández är privatekonom på storbanken SEB och spår sänkningar av flera skatter i höst. – Sverige har starka finansiella muskler, säger han till Nyheter24.

Man höll hund och valpar instängda i garage – utan dricksvatten och rena liggplatser

En man i 20-årsåldern höll en tik och hennes valpar instängda i ett garage utan ljusinsläpp. Det saknades även torra, rena liggplatser med bäddmöjligheter och driksvatten i garaget. Nu förbjuds mannen ta hand om djur, oavsett djurslag.