Årets Ig Nobel-pris: Getman, råttor i tajta byxor och trevliga stenar bland vinnarna

- 23/09/2016, 15:40
1 av 10

Faksimil

2 av 10

Pixabay

3 av 10

Pixabay/ Montage

4 av 10

Pixabay/ Montage

5 av 10

TT/ Montage

6 av 10

TT

7 av 10

Pixabay

8 av 10

Pixabay

9 av 10

TT

10 av 10

Årets vinnare i det "prestigefulla" priset Ig Nobel är korade, och pristagarna är lika galna som vanligt.

Ig Nobel är det alternativa Nobelpriset, som tilldelas forskning som får oss att skratta, men sedan får oss att tänka till. Nu har årets gala gått av stapeln. Årets tema handlade om det vi ser och det vi bara tror att vi ser, och de tio vinnarna var sannerligen värdiga vinnare.

Möss i byxor, Ig NobelPixabay

Reproduktionspriset
Priset inom reproduktion gick till Ahmed Shafik, som tyvärr inte längre finns ibland oss, för hans arbete gällande möss i polyesterbyxor. Han kollade på hur olika material i byxor påverkar manlig fertilitet, först på manliga möss och sedan på manliga människor.

Ekonomipris, Ig NobelPixabay/ Montage

Ekonomipriset
För deras banbrytande arbete inom geologisk psykologi gick ekonomipriset till Mark Avis, Sarah Forbes, and Shelagh Ferguson. De kollade på hur människor upplever olika stenars personligheter. De här insikterna ska sedan användas i reklam- och marknadsföringssyfte.

träd, citatPixabay/ Montage

Psykologipriset
Psykologipriset tilldelas Evelyne Debey, Maarten De Schryver, Gordon Logan, Kristina Suchotzki, and Bruno Verschuere för deras spännande undersökning där de frågade tusen lögnare om hur mycket de ljuger, och sedan hade problem att bestämma sig om de skulle tro dem eller inte.

Fredspriset
Detta prestigefulla pris tilldelas forskargruppen bakom den fullständigt nödvändiga skriften "On the Reception and Detection of Pseudo-Profound Bullshit", som fritt översatt blir ungefär "Om mottagandet och upptäckandet av kvasi-djupt skitsnack". Viktig läsning för alla som har någon i sitt facebook-flöde som alltid delar inspirationsposter.

Fredrik Sjöberg Ig NobelTT/ Montage

Litteraturpriset
Litteraturpriset blev en svensk succé, då vinnaren är svenske Fredrik Sjöberg. Han prisas för sin författargärning, men främst för sitt semibiografiska verk om glädjen i att samla på döda, och inte riktigt döda, flugor.

Wolkswagen, Ig NobelTT

Kemi
För att de försökt lösa problemet med miljöfarliga avgaser genom att minska utsläppen exakt när utsläppen mäts prisar Ig Nobel-kommittén bilgiganten Wolkswagen.

Klia, Ig NobelPixabay

Medicin
Christoph Helmchen prisas för sin upptäckt att det inte spelar någon roll vilken arm man kliar sig på. Så länge man tror att den arm man kliar sig på är den som klådan sitter på så kommer man att känna lindring. Experimentet inkluderar massa speglar och videokameror, så det är ju även det ett plus.

Thomas TwaitesThomas Twaites

Biologi
Priset i biologi är faktiskt ett delat pris, mellan två män som verkligen offrat sig för sin vetenskap. Det är dels Charles Foster som levt som en grävling, hjort, räv, utter och fågel. Komplett med att gå på alla fyra och käka äckligheter och så. Den andra vinnaren är Thomas Thwaites som skapat speciella proteser för att kunna leva som, och med, ett gäng bergsgetter.

Vit häst, Ig NobelPixabay

Fysik
Fysikpriset tilldelas Gabor Horvath, som kommit på varför vita hästar är sällan blir bitna av hästflugor och varför svarta gravstenar är en dödsfälla för trollsländor.

Perception, Ig NobelTT

Perception
Slutligen så utnämndes Atsuki Higashiyama och Kohei Adachi för deras forskning om huruvida allt ser annorlunda ut när du böjer dig framåt och kolla på saker upp och ner mellan dina egna ben.

Andre Geim, Ig Nobel- och NobelpristagareTT

Det är lätt att skratta åt Ig Nobel-priset, men ofta är forskningen viktigare än vad man kanske tror. En av vinnarna av Ig Nobel år 2000, Andre Geim, vann faktiskt det riktiga Nobelpriset 2010. Men då var det inte för hans upptäckt att man kan få en groda att sväva som belönades, utan hans upptäckt av supermaterialet graphene.

Så vem vet – kanske får vi snart se både getmannen och de med de trevliga stenarna i Stockholm. Men frågan är om det inte är nästan lika kul att vinna ett Ig Nobel-pris?

Katter verkar vara mycket farligare än vad de ser ut. Faktum är att de är små massmördare. Och visste du att delfiner är bättre på att kommunicera än många människor?