Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Norska hästar kan prata med människor

- 27/09/2016, 08:54 -
Norska hästar har lärt sig att kommunicera med människor.
1 av 3

Norska hästar har lärt sig att kommunicera med människor.

Pixabay/Montage

Och det sjuka är att det bara tog några veckor.
2 av 3

Och det sjuka är att det bara tog några veckor.

Pixabay

3 av 3

Vi skämtar kanske om norrmän, men det verkar som att grannlandets hästar är riktigt skarpa.

Det hästarna faktiskt kommunicerade om var hur varma de var. Genom att röra vid en av tre rutor berättade hästarna för forskarna om de ville att deras täcken skulle tas av, vara kvar eller sättas på.

Hästar som pratar

Ett horisontellt streck betydde att hästen kände sig lite frusen och ville ha sitt täcke, medan ett horisontellt betydde att de svettades. Om de i stället rörde vid den blanka rutan så betydde det att det var nöjda. När hästen valde "rätt" så fick den en morot.

Nu skulle man ju kunna argumentera att hästen bara rörde lite vid en slumpmässig ruta för att få sitt godis, men forskarna såg rätt snart att hästarna började försöka kommunicera med dem även när de inte fick några morötter.

Och det sjukaste av allt: De lärde sig att kommunicera med människor på mindre än två veckor. Det verkar alltså som att hästarna i vårt kära grannland är riktigt smarta.

Läs mer om studien på IFLScience.

Känner du dig lite tom ibland? Det kan ju bero på att du till 99.999999 är just tomrum. Och vet du att forskare har sett att ett visst lyckohormon kan göra dig lite religiös?