Det är lätt att haja till när en dubbelgångare uppenbarar sig. Men har egentligen alla en dubbelgångare?
1 av 4
Det är lätt att haja till när en dubbelgångare uppenbarar sig. Men har egentligen alla en dubbelgångare? - Foto: Stella Pictures/ Montage
Svaret är att det är rätt troligt. Det finns helt enkelt inte oändligt många sätt som ett ansikte kan se ut på.
2 av 4
Svaret är att det är rätt troligt. Det finns helt enkelt inte oändligt många sätt som ett ansikte kan se ut på. - Foto: TT
Ibland är det inte egentligen ansiktet som är likt, utan snarare beteenden eller styling och kläder.
3 av 4
Ibland är det inte egentligen ansiktet som är likt, utan snarare beteenden eller styling och kläder. - Foto: TT
Men andra gånger, som med Katy och Zooey, så är de bara riktiga dubbelgångare.
4 av 4
Men andra gånger, som med Katy och Zooey, så är de bara riktiga dubbelgångare. - Foto: TT

Allt fler hittar sin egen dubbelgångare – här är förklaringen

Det här för dig som någon gång hejat på en bekant som visade sig vara en främling, eller som mött "dig själv" på gatan.


Det är en lite läskig känsla, att stöta på en dubbelgångare. Ibland är känslan snabbt övergående, men andra gånger är människor verkligen galet lika. Ett exempel på det är Joe Keery från "Stranger Things" och Ben Schwartz från "Parks and Recreation.

Men det finns en vetenskaplig förklaring till varför vi ser dubbelgångare överallt. Det beror helt enkelt på att det inte finns hur många kombinationer av ansikten som helst.

Michael Sheehan, som är assisterande professor i neurobiologi vid Cornells University, gör liknelsen med en kortlek. Oavsett hur många gånger du blandar leken så kommer du någon gång att få samma kort. I det här fallet är ju leken gigantisk, men då och då kommer liknande drag att dyka upp i ansikten.

Människors ansikten är otroligt växlande, långt mer än exempelvis våra händer är. Men eftersom mänsklig kommunikation är så beroende av ansikten så kommer vi att reagera starkt när de är lika.

Men alla dubbelgångare behöver inte ha så extremt lika ansikten. Ibland är det snarare hår, styling, olika rörelser och vanor som är lika. Kontexten, i vilket sammanhang vi ser dubbelgångaren, har alltså en stor betydelse.

Det har antagligen inte blivit en större andel dubbelgångare i världen, men det kan vara så att vår moderna tid gör att vi helt enkelt märker dem mer. Vi kommer i kontakt med väldigt många fler människor i dag än någonsin tidigare i historien. Om vi ska fortsätta på kortliknelsen så spelar vi helt enkelt fler händer just nu. Klart att vi då och då får upp ett par.

Så vad är då svaret? Har du en dubbelgångare? Med tanke på att vi är fler människor än någonsin så har det aldrig varit troligare. Och dessutom är det större chans än någonsin att ni även kommer ses. Spännande!

Läs mer, på engelska, på Live Science och attn:.

Visste du att norska hästar har lärt sig att kommunicera med människor? Det sjuka är att de inte ens är bäst då, eftersom delfiner talar i hela meningar.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du hittat din dubbelgångare?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Omöjligt att undersöka brandorsaken i Børsen

Ingen lärare garanteras löneökning – avtalet klart

Löneavtalet mellan lärarfacken och Sveriges skolor är färdiga. Snittlönelyftet blir 3,3 procent för alla lärare. Men det kan bli stora skillnader i löneökningarna. Ingen enskild lärare är garanterad någon löneförhöjning alls.

S: Sätt stopp för nya friskolor

Socialdemokraterna vill helt sätta stopp för nya vinstdrivande friskolor. Vi vill att staten ska dra i nödbromsen och införa ett etableringsstopp, säger partiledare Magdalena Andersson.

Miljöministern: Majbrasor inte hotade

Miljöminister Romina Pourmokhtari (L) uppger att man får fortsätta elda trädgårdsavfall i sin trädgård – om man följer sin kommuns föreskrifter.

Larm: Allt fler människor dör i fågelinfluensa

Världshälsoorganisationen larmar om ökad spridning av fågelinfluensa till nya arter. Antalet mänskliga fall med dödlig utgång ses även som "enormt oroväckande".

Stopp i trafiken: Cirkuselefant på rymmen

Bilister i Butte i USA-delstaten Montana fick en redig chock i tisdags.