Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Vi har passerat en riktigt läskig gräns – och nu kan det vara för sent

- 29/09/2016, 15:52 -
Vi har mer koldioxid i atmosfären än någonsin tidigare.

Vi har mer koldioxid i atmosfären än någonsin tidigare.

Pixabay/ Montage

Vi har nu mer koldioxid än någonsin i vår atmosfär. Och det kommer att påverka oss rejält.

Nu i september kommer vår värld gå över en ödesgräns – vi har nu över 400 ppm (parts per million) koldioxid i vår atmosfär. Och antagligen kommer vi aldrig mer att uppleva en värld under den gränsen igen.

Ännu läskigare blir det när man inser att september är den månad då vi oftast har som allra lägst halt av koldioxid. Senare i år kan halterna öka upp emot 410 ppm, vilket är helt galet högt.

Men vad spelar då det här för roll? Vi vet faktiskt inte exakt vad som kommer att hända för vi, mänskligheten, har aldrig någonsin levt med så här mycket koldioxid förut.

Förra gången jorden var uppe i de här nivåerna var nämligen för över fyra miljoner år sedan. Då var jorden helt enkelt inte en bra plats för oss att leva på, om vi hade funnits.

Och det kan vara för sent att ändra på något. Även om vi skulle sluta att bränna olja i morgon skulle det ta decennier för koldioxidhalten att stabiliseras. Och jag tror att vi alla vet att det inte kommer att hända.

Läs mer om vårt senaste rekord på Science Alert.

Det går faktiskt lite dåligt just nu. Vi har faktiskt slagit rekord i klimatförändring för elfte månaden i följd. Kanske bara är att hoppas på att Elon Musks plan B, att åka till Mars, funkar.