Du har säkert fått lära dig att blåvalen är världens största, men stämmer det verkligen?
1 av 6
Du har säkert fått lära dig att blåvalen är världens största, men stämmer det verkligen? - Foto: Pixabay/ Montage
Forskare har nu hittat en svamp som täcker över 900 hektar. Bra mycket större än en val, alltså.
2 av 6
Forskare har nu hittat en svamp som täcker över 900 hektar. Bra mycket större än en val, alltså. - Foto: Wikimedia Commons
Och Stora Barriärrevet, som tekniskt sett är en enda levande struktur, är 2 000 kilometer långt.
3 av 6
Och Stora Barriärrevet, som tekniskt sett är en enda levande struktur, är 2 000 kilometer långt. - Foto: TT
Blåvalen är inte en den största enskilda organismen. Den får nämligen storstryk av jättesekvojan.
4 av 6
Blåvalen är inte en den största enskilda organismen. Den får nämligen storstryk av jättesekvojan. - Foto: Wikimedia Commons
Och inte är valen längst heller. Där vinner nämligen doldisen långsnöre.
5 av 6
Och inte är valen längst heller. Där vinner nämligen doldisen långsnöre. - Foto: Wikimedia Commons
Men det största djuret är åtminstone ändå en titel blåvalen kan behålla. Och den är dessutom antagligen det största djur som någonsin funnits. Grattis!
6 av 6
Men det största djuret är åtminstone ändå en titel blåvalen kan behålla. Och den är dessutom antagligen det största djur som någonsin funnits. Grattis! - Foto: TT

Här är världens 5 största organismer – kan du gissa vilken som vann?

Tror du att blåvalen är störst? Gissa igen!


Om någon frågade dig vilken jordens största är, så skulle du nog direkt tänka på blåvalen. Och ja, blåvalen är väldigt stor, men den kommer knappt med på den här topp fem-listan över de organismer som är störst.

Världens största organism


Den absolut största organismen som man hittills hittat är en enorm svamp. Svampen är en honungsskivling och den växer i Blue Mountains i den amerikanska delstaten Oregon. Den imponerande massiva svampen täcker hela 965 hektar, vilket motsvarar 1 665 amerikanska fotbollsplaner. Där ligger den stackars blåvalen i lä...

Världens största levande struktur

Men om man i stället räknar vilken som är världens största levande struktur får till och med svampen ovan maka på sig. Stora Barriärrevet, det kolossala korallrevet utanför Australiens kust, är nämligen hela 2 000 kilometer långt.

Hela den här sträckan är en pågående levande struktur, men eftersom den består av många olika arter kan det ses som lite fusk.

Världens största enskilda organism


Inte ens om man räknar vilken den största enskilda organismen är vinner blåvalen. Den får nämligen stryk med hästlängder av jättesekvojan, mer känd som redwoodträdet.

Detta gigantiska träd kan bli mellan 50 och 85 meter högt och imponerande sex till åtta meter i diameter. Annat roligt fakta: Den äldsta levande sekvojan är 3 500 år gammal.

Världens längsta djur


Men djur då, invänder du. Bland faktiska djur så är väl blåvalen störst? Kanske, men den är absolut inte längst.

Längst är i stället ett djur du kan hitta längs med Sveriges kuster – Långsnöret! Denna lämpligt namngivna slemmask kan bli hela 50 meter lång. Den är dock väldigt smal, så hela masken hoprullad får plats i din hand.

Världens största djur


Men världens största djur är ändå blåvalen. Den blir 30 meter lång och kan väga sjuka 180 ton. Den är kanske inte längst eller mest utspridd, men blåvalen kan åtminstone glädja sig åt att vara det absolut största djuret.

Och inte nog med det: Blåvalen är antagligen det största djuret som någonsin funnits. Större än alla superhajar och dinosaurier och andra forntida jättar. Det är ju åtminstone något att glädja sig åt, när man får stryk av en svamp.

Har du tänkt på att fåglar aldrig krockar i luften? Nu vet forskare varför. Och vissa mindre valar tycks vara riktigt bra på att kommunicera. Forskare har nämligen sett att delfiner "talar" i hela meningar.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Trodde du att blåvalen var störst?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Bryssel stoppar ytterhögerns möte – kritiseras

Flöjtkråkan och hunden – återförenade vänner

Den osannolika vänskapen mellan en fågel och en hund i australiska Queensland får fortsätta. Kompisarna har hundratusentals följare på Instagram, men deras vänskap blev för några veckor abrupt avbruten.

Polisen i Karlstad rapporterar om brand

"Det brinner i ett flerfamiljshus i Skåre", skriver polisen på sin hemsida.

Trump startar strömningstjänst

Ex-presidenten Donald Trumps mediekoncern Trump Media & Technology Group ska lansera en strömningstjänst – samtidigt som bolaget fortsätter att rasa på USA-börsen.

Strejkvarsel på Heathrow

Gränskontrollanter på den stora Londonflygplatsen Heathrow varslar om strejk i slutet av månaden. Mellan den 29 april och 2 maj väntas över 300 medlemmar i fackförbundet PCS lägga ned sitt arbete och lämna passkontrollen.

Polisen i Värnamo rapporterar om bedrägeri

1 timme sedan
"Bedragare misstänks för bedrägeri", skriver polisen på sin hemsida.