Måndag 29 Nov
Stockholm

"Blodet" i din biff är inte det du tror

1 av 2
Du kan inte se på färgen om köttet är farligt att äta.
2 av 2
Du kan inte se på färgen om köttet är farligt att äta. Foto: TT

Frågan är om det här gör det mer eller mindre obehagligt...

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Även de som verkligen gillar en riktigt saftig köttbit, måste väl erkänna att själva tanken på att äta muskelfibrer är lite obehaglig. Ännu läskigare är egentligen tanken på att en biff är "blodig". Men den där röda saften som rinner ur din rare-stekta köttbit är i verkligheten något helt annat än blod.

Det röda i kött är proteinet myoglobin, som i det levande djuret ansvarar för att föra syre till musklerna. Färgen på myoglobin förändras med temperaturen, så ett rödare kött betyder bara att det tillagats vid lägre temperatur.

Vi tänker oss ofta att riktigt rött kött är det allra färskaste, men egentligen så är nyslaktat kött nästan lila. Det köttet vi har i affären är alltså lite gammalt, men absolut inte farligt för det.

Det är svårt att bedöma om kött är dåligt med hjälp av färgen. Rått kött som blivit brunt tycker många ser dåligt ut, men det bruna beror bara på att olika oxidationsprocesser ändrat myoglobinets färg. Det säger inget om det finns bakterier i köttet eller om det blivit skämt.

Men vad är då all den där vätskan om det inte är blod? Det viktiga här är att det finns väldigt mycket myoglobin i ett köttstycke. Något annat de finns massor av är vatten, eftersom kött till nästan 70 procent består av just det. Den rödfärgade vätskan som rinner ut över tallriken är alltså helt enkelt myoglobin och vatten.

På ett sätt känns det ju skönt att hela tallriken inte blir full med blod, men å andra sidan kanske inte en proteinsörja inte heller är så himla aptitligt.

Läs mer, på engelska, i Huffington Post.

Om du inte äter kött är kanske spenat mer din grej.Vet du varför spenat gör dina tänder sträva? Och vet du att det finns ett lyckohormon som gör att du blir mer religiös?

Äter du ditt kött "blodigt"?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela