Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
2434
reaktioner idag

Ny studie: Därför är "mata inte trollen" ett bra råd

Det gamla rådet om att internettroll inte ska uppmuntras har nu testats vetenskapligt. Resultatet är verkligen spännande.

Det är inte trollen på bilden som artikeln handlar om.

Om vi skulle börja från början så kanske vi ska definiera vad ett troll är. Och, tyvärr, så pratar vi inte om små fulsöta skogsvarelser med massa guld utan anonyma människor på internet vars mål är att kränka människor för själva kränkandets skull.

Det är alltså personen som skriver elaka saker i kommentarsfält, skickar hotfulla mejl och som aldrig, aldrig slutar sitt heliga uppdrag att alltid få sista ordet. Ett starkt kännetecken för trollen är att de inte har någon egentlig agenda med sitt beteende förutom just att göra människor upprörda.

Nu kanske vissa invänder att troll inte är ett stort problem, men faktum är att det finns ett stort vetenskapligt stöd för att de verkligen kan förstöra människors liv. Mobbning och kränkningar på nätet är en stor källa till psykisk ohälsa hos unga.

Det är inte de trevligaste människorna som håller på med trolligt beteende. En studie visar att sadistiska drag är särskilt vanliga hos troll, och att de drivs av att få uppmärksamhet. Och det här gäller oavsett vilken slags uppmärksamhet som det är.

Så hur stoppar man då trollen? Det tycks vara så att det allra bästa sättet är att bara ignorera, eller att inte "mata" dem. Eftersom de drivs av att få uppmärksamhet kommer all form av interaktion förstärka deras beteende, och göra att de fortsätter att göra internet till en sämre plats.

Och ja, det är supersvårt att bara var tyst när någon attackerar en själv eller någon man tycker om. Om du bråkar för mycket är det dock lätt att du själv trillar i trollfällan, vilket i slutänden bara skadar dig själv. Så ta i stället tre djupa andetag, tänk på något trevligt, och bara släpp det. För om vi alla bara låter bli att mata dem, kanske trollen snart svälter i hjäl.

Läs mer, på engelska, på IFLScience.

Troll är i allra högsta grad verkliga (åtminstone på internet) men hur är det egentligen med spöken? Finns de? Och ännu mer otroligt: Norska hästar har lärt sig att "prata" med människor.

Matar du troll?

Mer:

Forskare: Nu vet vi varför himlen är svart på natten